NAJVEĆI U POVIJESTI

Britanac preko noći postao bogatiji od Bowieja: Na lotu osvojio 129 i pol milijuna eura!

Netko je prošle noći postao milijunaš iako su mu šanse za to bile samo 76,275.360 naprema 1

Velika Britanija dobila je novog milijunaša. Nečiji život krenuo je posve novim smjerom u jeku nestabilnih ekonomskih vremena i financijske neizvjesnosti za mnoge. Šanse za promjenu bile su mu točno 76,275.360 naprema 1 kad je birao listić za loto kojim je osvojio 113 milijuna funti na europskoj lutriji EuroMillions.

Sretni brojevi na najvećem dobitku na lotu u povijesti Velike Britanije bili su 9, 30, 35, 39, 46, 6 i 8. Ime sretnog dobitnika ne zna se, ali postoji mogućnost da pobjednički listić pripada više nego jednoj osobi, te da bi se dobitak mogao podijeliti. Nitko sa sigurnošću ne može znati pripada li listić samo jednoj osobi ili je više njih osvojilo jackpot sve dok se dobitnik ne javi.

- To su fantastične vijesti, apsolutno smo oduševljeni što imamo tako velik dobitak u Velikoj Britaniji. To je najveći dobitak na lotu koji će ikada biti isplaćen. Imamo dovoljno rashlađenog šampanjca kojim ćemo dočekati sretnog dobitnika i budućeg milijunaša - rekao je glasnogovornik britanskog ogranka lutrije EuroMillions, poznate kao eurolutrija. Izvlači se svakog petka, a u njoj sudjeluje devet europskih zemalja - Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Austrija, Belgija, Irska, Luksemburg, Portugal i Švicarska.

Iako bi se mnogi istog trenutka zamijenili za mjesto dobitnika na lotu, takav se dobitak u nekim slučajevima pokazao kao prokletstvo. Mnogi koji preko noći postanu basnoslovno bogati često se ne znaju nositi s novonastalom situacijom, ma koliko to smiješno zvučalo. Bankroti, razvodi, ovisnost o alkoholu samo su neke posljedice bogaćenja preko noći. Oni pametniji istog trena zatraže pomoć financijskog savjetnika koji ima pomaže gdje i koliko uložiti i u koju humanitarnu zakladu donirati novac (da bi se izbjegao porez).

Također moraju naučiti reći “ne” rijekama prijatelja, rođaka i znanaca koji će ih doći tražiti novac. Web stranica lutrije EuroMillions ima i detaljne upute kojima se pobjednik na lotu instruira koje korake prvo poduzeti nakon što shvati da je bogat. Prvo i osnovno pravilo je - nemojte se hvaliti dobitkom! Smirite strasti i šutite dok se ne posavjetujete sa stručnjakom i ne naučite kako zaštititi dobitak.

Jer onaj tko je prošle noći osvojio 13 milijuna eura bit će u rangu zarada filmskih zvijezda, glazbenika i poslovnih moćnika. Dobitak ga smješta i na 589. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu po listi Sunday Timesa i iznad zarade grupe Bee Gees (oni su teški “samo” 110 milijuna funti).

Prijašnji najveći dobitak izvučen u Velikoj Britaniji bio je težak 84,4 milijuna, a izvučen je u svibnju ove godine.

Hrvat sedam puta izbjegao smrt prije nego je osvojio milijun dolara

Hrvat Frano Selak uspio se spasiti iz vlaka koji je potonuo u Neretvu, pada iz aviona, sudara autobusa, zapaljenog automobila i još dvije prometne nesreće. Zbog svega toga tog su profesora glazbe prozvali najsretnijim čovjekom na svijetu. Godine 2003. dobio je milijun dolara na hrvatskoj lutriji. Danas 81-godišnjak, odlučio je pokloniti sve što je osvojio, jer kaže da novac ne može kupiti sreću. Uživa u petom braku sa suprugom Katarinom, rasprodao je luksuznu kuću, dao novac obitelji i prijateljima i preselio se natrag u svoj skromni dom u Petrinji. Jedino na što je još izdvojio novac je operacija kuka i gradnja svetišta za Djevicu Mariju kako bi joj zahvalio za svu sreću u nesreći u životu.

Zaboravnost mu donijela dvostruki dobitak

Zbog zaboravnosti je 2007. Britanac Derek Ladner osvojio dvostruki jackpot. Naime, zaboravio je da je kupio listić pa je uzeo još jedan - s istom kombinacijom dobitnih brojeva. On i njegova supruga Dawn bili su oduševljeni kad su shvatili da im pripada 479.142 funte od ukupnog jackpota od 2,395.710 funti koje je trebalo podijeliti pet dobitnika. Tjedan dana kasnije Ladner se sjetio kako je kupio još jedan listić s istim brojevima, te je njegov dobitak zapravo iznosio 958.284 funte. Njegova je zaboravnost koštala ostale igrače po 120 tisuća funti, jer bi inače dobitak dijelili na četiri i svatko bi dobio gotovo 600 tisuća funti.

Muž zatajio ženi dobitak na lotu

Amerikanki Donni Campbel prije tri godine postalo je jako sumnjivo što je njen muž Arnim Ramdass isključio telefon i nije joj dao da pali televizor. Kad je poštom stigla potvrda o kupnji nove kuće, otišla je na Google kako bi provjerila je li možda dobio na lotu. Bila je u pravu. Jackpot u iznosu od 10,2 milijuna dolara osvojio je zajedno sa još 17 kolega s kojima je igrao. Tako mu je pripalo 600 tisuća dolara. Arnim je potom otišao s posla i jednostavno nestao. Vlasti ga ne mogu pronaći kako bi mu uručili papire za razvod kojim žena potražuje pola njegovog dobitka.

Osvojio 16,2 milijuna dolara, svi ga tužili, bankrotirao i umro

William “Bud” Post osvojio je vrtoglavih 16,2 milijuna dolara na lutriji u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji 1988. Bivša djevojka uspješno ga je tužila da joj pripada dio novca, brat je unajmio plaćenog ubojicu da ga smakne, a ostala rodbina gnjavila ga je sve dok nije pristao uložiti novac u posao s automobilima i restoran. U samo godinu dana bio je već milijun dolara u dugovima, te završio u zatvoru jer je pucao na poreznika koji je došao po novac. Proglasio je bankrot i posljednje dane živio od socijalne pomoći u iznosu od 450 dolara mjesečno i markica za hranu. Razbolio se, prošao tešku operaciju srca i umro zbog problema s disanjem.

Pregazio ga kamion nekoliko sati nakon dobitka

Prije šest godina 73-godišnji Carl Atwood iz američke savezne države Indiane osvojio je 73.450 dolara. Na putu do prodajnog mjesta gdje je kupio srećku i uputio se po dobitak srušio ga je kamion. Ubrzo nakon toga umro je u bolnici, a vlasti su tragediju proglasile nesretnim slučajem, jer je Carl na neosvijetljenom dijelu hodao u tamnoj odjeći pa ga vozač nije mogao vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:26