‘UZROK JE NEMAR‘

Čistač uništio 25 godina istraživanja kada je ugasio hladnjak u fakultetu jer ga je ‘živcirao‘ alarm

Hladnjak koji je čistač ugasio čuvao je nekoliko kultura koje su bile dio istraživačkog projekta o fotosintezi

Uništene kulture čuvale su se na temperaturi od -80 stupnjeva Celzija

 TON_AQUATIC, CHOKSAWATDIKORN/SCI/PCO/Science Photo Library via AFP

Čistač je uništio desetljetna istraživanja koja su provedena na Institutu za politehniku Rensselaer (RPI) u gradu Troyju u američkoj saveznoj državi New York kada je ugasio hladnjak jer ga je "živcirao" zvuk alarma, piše The Guardian.

RPI je utužio čistačeva poslodavca zbog, kako je navedeno u tužbi, nepropisne izobrazbe te od tvrtke Daigle Cleaning Systems traži da mu isplati odštetu nešto veću od milijun američkih dolara.

- Nemar je uzrokovao sve ovo. Nažalost, oni su uništili 25 godina istraživanja - rekao je odvjetnik RPI-a Michael Ginsberg.

Incident u pitanju zbio se 2020. godine, a čistač je tada imao tek nekoliko mjeseci staža u tvrtki Daigle Cleaning Systems.

Hladnjak koji je ovaj ugasio čuvao je nekoliko kultura koje su bile dio istraživačkog projekta o fotosintezi. Kulture su se inače čuvale na temperaturi od -80 stupnjeva Celzija.

U tužbi stoji da alarm na hladnjaku upalio 14. rujna jer je temperatura u njemu oscilirala. Unatoč tome, RPI tvrdi da su uzorci tada još uvijek bili valjani. Međutim, hladnjak je nekoliko dana nakon toga isključen.

RPI tvrdi da je poduzeo nekoliko mjera kako bi očuvao kulture i objasnio alarm, međutim čistač je 17. rujna ugasio hladnjakov osigurač što je dovelo do porasta temperature i uništenja kultura.

Čistač je rekao da je pogriješio dok je čitao objašnjenje alarma te da je mislio da "pomaže".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:41