SERGEJ KISLJAK

ČOVJEK S NAJBOLJIM VEZAMA U WASHINGTONU Kako je svim mastima premazani ruski diplomat postao jedna od najopasnijih osoba za američke političare

Sergej Lavrov, Donald Trump i Sergej Kisljak
 Getty Images

Američki predsjednik Donald Trump opet se opekao na ruskoj vatrici, a ionako ga zbog njegovih veza s Rusima još tijekom kampanje neprestano sumnjiče i natežu.

Neobuzdani američki predsjednik stalno daje povod za takve priče, nagađanja i urote, iako je jedan njegov bliski suradnik - savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn - odletio na ruskoj premisi, dok se ministar pravosuđa Jeff Sessions spasio u posljednjim trenucima sudačke nadoknade, premda je pred senatskim odborom zanijekao da se dva puta susreo s neodoljivim ruskom ambasadorom u SAD-u Sergejem Kisljakom, najvećom diplomatskom zvijezdom u Americi u ovome trenutku.

Povjerljivost

Naime, predsjednik Trump se na sastanku s Putinovim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i veleposlanikom Sergejem Kisljakom u Ovalnom uredu izlanuo o superklasificiranim obavještajnim tajnama koje, kako piše Washington Post, američke obavještajne službe ne dijele ni sa svojim najbližim zapadnim saveznicima, a ne mogu ih znati ni svi Trumpovi suradnici.

Američka obavještajna služba dobila je neke povjerljive podatke o tzv. Islamskoj državi od jedne svoje savezničke 'bratske' tajne službe, i to isključivo za svoje potrebe, te je Trump ugrozio suradnju sa saveznikom koji ima pristup unutarnjem ustroju tzv. Islamske države. Trump se, čini se, pohvalio nečime čime nije smio, iako sada u Bijeloj kući kažu da Washington Post, koji je o tome pisao, laže, državni tajnik Rex Tillerson tvrdi da ništa takvo nije bilo izrečeno, a u ruskoj ambasadi u SAD-u, piše pak moskovski Komersant, o tome nisu željeli govoriti, iako su napomenuli da se problemu Bliskog istoka posvetilo gotovo sat i pol razgovora.

Kako god bilo, opet se nagađa hoće li 'ruski sindrom' opet zatresti temelje Bijele kuće te doći glave i samome Donaldu Trumpu? Naime, u njegovu društvu često viđaju i Jareda Kushnera, Trumpova zeta i savjetnika.

Ruski veleposlanik u Washingtonu Sergej Kisljak svakako je bio zadovoljan nakon razgovora u Bijeloj kući. Taj 66-godišnji iskusni i svim mastima premazani diplomat može zadovoljno trljati ruke - već je postao legenda glavnoga američkoga grada.

Dobre veze

Kisljak je čovjek s najboljim vezama u Washingtonu, koji izaziva posebnu pozornost i divljenje iako vrlo rijetko nastupa u javnosti. Intervjue gotovo i ne daje, ne gostuje na TV-u iako savršeno govori engleski (bolje od nekih američkih političara), ne održava ni konferencije za novinare, ali ga se često može vidjeti na kulturnim događanjima u glavnom gradu, po najpoznatijim restoranima i elitnim okupljalištima. Najpoznatiji je u Washingtonu po tzv. jazz diplomaciji. Na tim okupljanjima svira poznati ruski saksofonist i njegov prijatelj, ali i član Višeg vijeća vladajuće ruske prokremaljske stranke Jedinstvena Rusija, Igor Butman, koji nastupa i na intimnim zabavama samog Vladimira Putina.

Kisljak je 'najopasniji diplomat u SAD-u', piše Politico, pa su ga mnogi predstavnici nove Trumpove administracije počeli zaobilaziti u širokom luku. Američke novine pišu o njemu često i bajkovito, i nazivaju ga mitskim 'Letećim Holandezom' jer susreti s njim završavaju zlokobno za mnoge američke dužnosnike. Bivši američki ambasador u Rusiji Michael Anthony McFaul ispričao je kako je Kisljak 2011. uspio na jednoj večeri okupiti čak 50 ljudi koji su na neki način bili involvirani u kreiranje američke politike prema Rusiji u vrijeme Baracka Obame.

Informacije

- Takav potez zaslužuje respekt - rekao je New York Timesu zadivljeni McFaul. Neki američki analitičari kažu da SAD, uz mnoge jake i iskusne diplomate, u Moskvi nije uspio iznjedriti niti jednoga koji bi bio tako utjecajan u ruskom društvu kao što je Kisljak u washingtonskim krugovima. On sam kroz smijeh kaže: 'Pa, toliko sam dugo u SAD-u da bi bilo glupo da nemam toliko prijatelja i veza. Toliko sam već ovdje da stvarno nema koga ne poznajem'.

Neki će dati ruku u vatru da je on suradnik GRU (Vojna obavještajna služba), pa i kadrovik SRV-a (Inozemne obavještajne službe) za SAD. No, bivši direktor CIA-e, John E. McLaughlin, kaže da vjerojatno nije 'špijun', ali da se bavi onim što rade i špijuni i diplomati, pogotovo ruski: skuplja informacije. McLaughlin za Kisljaka kaže da je šarmantan, pametan, duhovit, elokventan i komunikativan.

Evelyn Farkas, bivša zamjenica ministra obrane zadužena za Rusiju, Kisljaka je opisala kao diplomata koji istodobno može biti oštar, tvrd na braniku državnih interesa, ali i iznimno ugodan i šarmantan sugovornik na kojeg se teško naljutiti. Kisljak je imao pravi diplomatski nos jer je bio još na prvom Trumpovu vanjskopolitičkom predavanju tijekom republikanske nominacije kad su se Kisljak i budući američki šef države srdačno pozdravili. Zato i kažu da poznaje Ameriku i njezinu politiku kao svoj džep. To nije ni čudno jer je u SAD-u s manjim izbivanjima (od 1998. do 2003. bio je ambasador u Belgiji i pri NATO-u) još od 1980. godine.

Bio je u timu ministra Lavrova, a onda 2008. odlazi opet u SAD

Još 1980. godine, kao mladi i baš za služenje i praćenje američke politike školovani sovjetski diplomat, otišao je na dužnost drugog tajnika sovjetske misije pri UN-u u New Yorku. Otad datira i zabilješka da je Kisljak, za razliku od sovjetskih diplomata starog kova - ideoloških antiamerikanaca, doista bio prijateljski raspoložen prema SAD-u i predan poboljšanju odnosa. Sergej Kisljak bio je nova generacija sovjetskih diplomata koji su poslije postali jezgra nove ruske diplomacije. Izrasli su na valu Mihaila Gorbačova i njegove perestrojke i glasnosti. Kisljak je predstavljao diplomaciju koja je došla na smjenu tzv. diplomaciji “njet” koju je, pak, personificirao Andrej Gromiko koji je na čelu sovjetske diplomacije bio punih 28 godina. Kisljak je postao član tima Putinova dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a na dužnost veleposlanika u Washington došao je 2008. godine. Prema pisanju Komersanta, moguće je da se njegov mandat bliži kraju, a kao nasljednik karizmatičnoga Kisljaka spominje se Lavrovljev zamjenik Anatolij Antonov. Mnogi američki dužnosnici, kako kažu, jedva čekaju da Sergej Kisljak konačno završi svoj mandat i ode iz Washingtona kako bi odahnuli.

Poznati diplomati: Prodao Aljasku, riješio krizu na Kubi
  • Eduard von Stoeckl bio je ruski veleposlanik u vrijeme prodaje Aljaske SAD-u, koju je car Aleksandar II. procijenio kao nepotrebni komad zemlje. Aljaska je prodana za 7,2 milijuna dolara.
  • Maksim Litvinov zamalo je stradao u Staljinovim čistkama, a onda ga je 1941. poslao u SAD. Litvinov je uspostavio osobno prijateljstvo s Rooseveltom.
  • Anatolij Dobrinjin bio je najdugovječniji ruski ambasador u SAD-u: od 1962. do 1986. godine. Promijenio je šest predsjednika SAD-a i pet ruskih vođa te odigrao važnu ulogu u razrješenju Kubanske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:08