ZABIJAO U ITALIJI

Dok je Kim izvodio nuklearne pokuse, sjevernokorejski igrač zapanjio je nogometni svijet - a onda je nestao bez traga...

Mladi sjevernokorejski nogometaš Han Kwang Song prvi je iz te zemlje koji je igrao u jednoj od liga ‘petice‘, otišao je u Katar i potom nestao

Han Kwang Song

 Simon Holmes/Nurphoto Via Afp

Han Kwang Song, bio je prvi sjevernokorejski nogometaš koji je 2017. godine postigao gol igrajući u jednoj od pet najvećih europskih nogometnih liga. Imao je tada 19 godina, a Sjeverna Koreja je izvodila svoje nuklearne pokuse.

Dvije godine kasnije "mali Sjevernokoreanac", kako su nazivali nogometaša čudesnih sposobnosti bio je u Juventusu, nakon toga je zaigrao za katarski Al-Duhail, a vrijednost mu je svakim transferom rasla. Zaigravši prvo za Caligari 2017. za plaću od 1500 eura mjesečno, Han je posuđen u Perugiu gdje je u sezoni 2017-18. postigao sedam golova od kojih tri na jednoj utakmici. Nakon povratka u Caligari, Juventus ga je u siječnju 2020. kupio za 3,5 milijuna eura, a onda, u samo šest dana, preprodao dalje, u Al-Duhail za 7 milijuna eura. Danas nitko ne zna gdje se nalazi.

Hanova sportska karijera neodvojiva je od sudbine države u kojoj je rođen i čije državljanstvo nosi. Pokusi s nuklearnim naoružanjem koje je izvela Sjeverna Koreja kako bi zastrašila Južnu Koreju 2017. godine izazvali su nametanje UN sankcija koje su stupile na snagu na samom kraju 2019. godine. Sankcije su se odnosile i na sjevernokorejske državljane, uključujući i sportaše. Han je bio samo jedan od njih, a u tom je trenutku igrao za Cagliari, nakon što je u Europu došao kao polaznik sjevernokorejske Međunarodne nogometne škole.

Kimov plan

Naime, sjevernokorejski lider Kim Jong Un je, nadajući se da preko sporta može popraviti svoj imidž i odnose sa svijetom, omogućio sportašima da sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, pa se tako i dogodilo, između ostalog, da su na Zimskim olimpijskim igrama 2018. održanim u Južnoj Koreji koja je tehnički bila u ratu sa sjevernim susjednom, zajednički nastupile i disciplini ženskog hokeja na legu. Tako je Kim inicirao osnivanje spomenute nogometne škole 2013., iz koje su u razne klubove odlazili sjevernokorejski juniorski talenti.

Han je bio jedan od juniora koji su nakon godine dana u školi otišli u Italiju i počeo igrati u Italiji. Prvi ugovor potpisao je 2017. za Cagliari za minimalan iznos od 1500 eura. Liverpool i Manchester City su, ponukani novinarskim pohvalama mladom Sjevernokoreancu, prvotno pokazali interes za Hana, ali su odustali od toga da ga angažiraju. Tako Han započinje karijeru u Cagliariju, gdje igra odlično, na prijateljskoj utakmici svega dan nakon što je došao u talijanski klub postiže hat-trick, do kraja sezone još nekoliko golova. Tijekom ljeta posuđuju ga u Perugiu gdje opet započinje hat-trickom i odrađuje dvogodišnji ugovor koji je završavao krajem 2019., a tada nastupaju na snagu sankcije protiv Sjeverne Koreje koje se odnose i na sve njene građane.

image

Han Kwang Song

Simon Holmes/Nurphoto Via Afp

U siječnju 2020. pod još uvijek nejasnim okolnostima budući da su sankcije već nastupile, kupio ga je Juventus i potom u roku tjedan dana za duplo veći iznos ustupio katarskom nogometnom klubu. Posljednju utakmicu za Al-Duhail odigrao je na kraju te sezone u kojoj je nastupio u deset utakmica, postigao tri gola i sudjelovao u klupskom osvajanju naslova te godine. Hanu je u tih nekoliko mjeseci isplaćeno oko 270 tisuća eura na njegov račun.

No, na početku nove sezone, Han nije bio uključen u igru, nije se pojavljivao na terenu ni na utakmicama, nije sjedio na klupi za rezervne igrače, nije ga nigdje bilo. Izvještaj Panela stručnjaka UN-a iz ožujka 2021. kazuje da je katarski nogometni klub razvrgnuo ugovor i da je u siječnju 2021. godine mladi Han protjeran te da je avionom Qatar Airways odletio za Rim. Njegov bivši trener u Sjevernoj Koreji, Jorn Anderson je isto kazao za CNN, tvrdeći da su ga menadžeri povukli nazad i da brinu o njemu u Italiji. "Iako, ne igra nogomet i nitko ga od tada nije vidio", rekao je Anderson.

Nakon Katara gubi mu se svaki trag

CNN je ovu informaciju pokušao potvrditi u Ministarstvu vanjskih poslova Italije i kod FIFE, ali nije dobio nikakav odgovor. Umjesto toga, pojavila se nepotvrđena informacija da je Han 2021. godine živio u jednom od veleposlanstava Sjeverne Koreje čekajući transport za Pjongjang. Međutim, tada su na snazi i pandemijske zabrane kretanja, a Sjeverna Koreja je bila dodatno zatvorena za ulaske pa je i to jedan od razloga zašto, ako je krenuo u domovinu, nije mogao lakše ući.

Uz to, pretpostavlja se da Sjeverna Koreja u nekim svojim veleposlanstvima ima prostore u kojima njeni građani mogu živjeti čak i po nekoliko mjeseci. Južnokorejski su pak dužnosnici rekli CNN-u da, usprkos sankcijama, više od sto tisuća građana Sjeverne Koreje još uvijek radi u više od 40 zemalja svijeta, iako ih je najviše u Rusiji i Kini, odakle svojoj domovini šalju između 200 i 300 milijuna dolara godišnje.

Han je bio vrlo povučen i pristojan nogometaš koji je izbjegavao govoriti o životu u Sjevernoj Koreji i svi njegovi suigrači i treneri su o njemu govorili u superlativima. No, nakon što je napustio Europu i nekoliko mjeseci igrao za katarski klub, izgubio mu se svaki trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:45