AKCIJA SPAŠAVANJA

Drama u BiH, ozlijeđena Hrvatica visila na stijeni: ‘Teren je iznimno težak. Spašavanje će trajati satima‘

Ni nakon 20 preleta spasioci helikopterom nisu mogli prići ni blizu ozlijeđene planinarke

Spašavanje Hrvatice s planine Velež

 Screenshot/TWITTER

U nedjelju navečer objavljeno je kako u tijeku spašavanje s planine Velež u istočnoj Hercegovini, u kojemu sudjeluje velik broj stanica iz Saveza Gorskih Službi Spašavanja u BiH i sedam pripadnika GSS-a Prenj.

Naime, na području planine Velež na lokaciji Vita Felale došlo je do nesreće u kojoj je ozlijeđena Hrvatica.

- U tijeku je operacija spašavanja - priopćili su iz Kantonalne uprave CZ HNK, a prenosi Dnevni avaz.

U akciju je uključen i helikopter Helikopterskog servisa RS. Prema zasad dostupnim informacijama, ozlijeđena državljanka Republike Hrvatske visi na stijenama.

- Ne možemo vam puno toga reći, ekipe su na terenu. Gore je već 40 ljudi, još 40 ih stiže, a 20 spasioca je u stanju pripravnosti. Ovdje su sve gorske službe spašavanja koje su bile na raspolaganju, a akciju vodi Nadin Kevelj iz GSS Mostar - rekao je za Dnevni Avaz Emil Balavac iz GSS-a Jablanica.

Ni nakon 20 preleta spasioci helikopterom nisu mogli prići ni blizu ozlijeđene planinarke.

- Dali smo sve od sebe, odradili više od 20 preleta, ali ne može se prići. To su vertikalne stijene. Nigdje ni blizu nismo mogli prići. Imao sam puno akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa učiniti - izjavio je za portal Klix.ba Boban Kusturić, ravnatelj Helikopterskog servisa koji sudjeluje u misiji spašavanja.

On je za portal Hercegovina.info rekao kako je njegova ekipa oko 17 sati poletjela iz Banja Luke.

- Imamo informacije da državljanka Hrvatske ima ozljede ruke i prsnog koša. Sa sobom imamo medicinsku opremu i liječnika i pokušat ćemo je izvući i transportirati prema nekom medicinskom centru, ovisno o ozljedama - rekao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, s planinarkom se nalazi i muška osoba.

Spasioci zasad nemaju informacija o tome kako je došlo do ove nezgode i kako je Hrvatica završila na litici visokoj 400 metara, a veze s ekipama na terenu otežane su.

Nešto poslije 22 sata Dnevni Avaz objavio je kako su spasioci GSS-a stigli do unesrećene i pokušat će ju spustiti vertikalno niz planinu u specijalnim nosilima.

- Operacija je u tijeku. Momci iz Gorske službe spašavanja došli su do nje i spuštaju je. Pitanje je, međutim, koliko će sama akcija potrajati zbog iznimno teškog terena - rekli su iz Gorske službe spašavanja za Hinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:33