‘PRODAO SI DUŠU‘

‘E, moj druže moskovski‘: Ukrajinski časnik u emotivnom obraćanju svom rođaku, zastupniku u ruskoj Dumi

Ukrajinski potpukovnik snimio je emotivan video u Odesi, za koju se vjeruje da je sljedeća velika meta ruske vojske u Ukrajini

Mikola Kondratski

 Screenshot/Twitter

Visoki ukrajinski časnik Mikola Kondracki optužio je svog rođaka, ruskog političara, da je "prodao svoju dušu vragu" i zamolio ga da učini sve što može da zaustavi rat.

U emotivnom videu snimljenom u ukrajinskoj crnomorskoj luci, gradu Odesi - za koju se vjeruje da bi mogla biti sljedeća velika i važna meta ruske vojske - potpukovnik Kondracki obratio se izravno Anatoliju Viborniju, svojem rođaku i zamjeniku predsjednika Odbora za obranu Dume, ruskog parlamenta, rekavši da se njihovi roditelji "okreću u grobu", prenosi The Telegraph.

"Sjećaš li se, brate, kako smo nekad zajedno šetali, igrali se rata, išli u lov na gljive?”, upitao je rođaka Kondracki u video snimci koja je objavljena u utorak. "Brate, reci mi kako se to dogodilo? Kad si prodao svoju dušu vragu?", dodao je.

Potpukovnik Kondracki u videu drži pušku u ruci dok stoji na ulici ispred tenka s natpisom "Za Odesu", spomenika razornim borbama u ovoj crnomorskoj luci tijekom Drugog svjetskog rata.

"Znaš li da bombe i rakete padaju po cijeloj zemlji, uključujući i Šepetovku, u kojoj smo oboje rođeni i odrasli?", upitao je ukrajinski časnik.

"Što su ti dali ti Moskovljani? Milijune? Ti milijuni će nestati, ali tvoja duša će ostati ovdje. Naši roditelji su pokopani jedan pored drugog. Vjerojatno se sada okreću u grobu".

'Bolje je umrijeti časno, za svoju zemlju'

Ukrajinski časnik otkrio je da Vibornijev brat još uvijek živi u Odesi.

Kondracki je pozvao 56-godišnjeg ruskog zastupnika da pomogne u zaustavljanju rata prije nego što bude prekasno. "Učini sve, kao zastupnik Dume, da se zaustavi ovaj rat. Ne boj se ničega. Bolje je umrijeti časno, umrijeti za svoju zemlju".

Viborni, koji je studirao na vojnoj akademiji u zapadnoj Ukrajini, izabran je u Državnu Dumu 2016. godine Posljednji je puta glasao za priznavanje neovisnosti proruskih separatističkih država u Ukrajini, što je zapravo najavilo početak ruske invazije.

Mnogi Rusi i Ukrajinci imaju obiteljske veze, a najviši dužnosnici u obje zemlje dijele miješano nasljeđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:11