UDARAC NA DIVOVE

EK otvorio istragu protiv Facebooka i Instagrama

Sumnja se da mehanizam koji je Meta uspostavila kako bi korisnicima omogućila prijavu nezakonitog sadržaja nije u skladu s propisima

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Europska komisija je u utorak pokrenula istragu protiv društvenih mreža Facebook i Instagram u vlasništvu tehnološkog diva Meta zbog sumnji da ne poštuju obveze u borbi protiv dezinformacija.

Te obveze proizlaze iz Akta o digitalnim uslugama.

“Ova Komisija je stvorila sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja i ako sumnjamo da postoji kršenje pravila, mi djelujemo”, rekla je predsjednica Europska komisije Ursula von der Leyen.

Dodala je da je borba protiv dezinformacija posebna važna u vrijeme predizborne kampanje.

Komisija će istragu usmjeriti na sumnje da Meta ne ispunjava obveze iz Akta o digitalnim uslugama povezane sa širenjem obmanjujućih oglasa, kampanja dezinformiranja i koordiniranog nevjerodostojnog ponašanja u EU-u.

Također će ispitati sumnje da Meta smanjuje vidljivost političkog sadržaja u sustavima preporuka Instagrama i Facebooka, suprotno obvezama transparentnosti iz Akta o digitalnim tržištima.

Komisija također sumnja da mehanizam koji je Meta uspostavila kako bi korisnicima omogućila prijavu nezakonitog sadržaja nije u skladu s propisima. Također će preispitati plan Mete da ukloni alat koji se smatra esencijalnim za prepoznavanje i analizu dezinformacija na Facebooku i Instagramu, bez odgovarajućeg zamjenskog rješenja.

Kazne koje Akt o digitalnim uslugama predviđa za platforme koje krše pravila mogu se kretati od iznosa do 6 posto njihova globalnog prometa, a u slučaju teških i opetovanih kršenja pravila moguća je i zabrana poslovanja u Europi.

Europska unija donijela je Akt o digitalnim uslugama koji se odnosi na najveće društvene mreže, internetske trgovine i tražilice i koji sadrži odredbe o borbi protiv dezinformacija, govora mržnje na internetu, dječje pornografije i krivotvorene robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:16