RAT U GAZI

Francuska osuđuje napad na UN-ov izbjeglički kamp: ‘Izraelcima su poslane koordinate centra‘

U napadima je poginulo 13 osoba, a 56 je ranjeno, od kojih je 21 osoba u kritičnom stanju, objavila je UNRWA

Khan Yunis

 -/Afp

Francuska je osudila napad na UN-ov izbjeglički kamp u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze te pozvala Izrael da se pridržava međunarodnoga prava, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

"Položaji Ujedinjenih naroda i humanitarnoga osoblja, čiji je rad nužan za civilno stanovništvo Gaze svakako moraju biti zaštićeni", priopćilo je Ministarstvo podsjećajući da je "zaštita civila istodobno moralni imperativ i međunarodna obveza" i pozivajući Izrael da se pridržava međunarodnoga humanitarnog prava.

U srijedu su, prema izvješćima UN-a, dva tenka gađala centar za obuku UN-a, koji je otkako je 7. listopada počeo rat, pretvoren u utočište za izbjeglice.

U napadima je poginulo 13 osoba, a 56 je ranjeno, od kojih je 21 osoba u kritičnom stanju, objavila je UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Ujedinjeni narodi priopćili su u četvrtak da je izraelska vojska zapovjedila da do petka mora biti evakuiran centar u kojemu se sklonilo nekoliko tisuća izbjeglica, no vojska, s druge strane, tvrdi da nikakvi "zahtjevi za evakuacijom" nisu upućeni ni UNRWA-i ni onima koji se nalaze u blizini toga centra.

Glavni povjerenik UNRWA-e Philippe Lazzarini osudio je "očito kršenje" ratnih pravila, ustvrdivši da su izraelskim vlastima poslane koordinate centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:18