LUKSUZNA MEKA

Grad koji morate vidjeti bar jednom u životu postaje oaza samo za bogate!?: ‘Ako nemate bar 500 eura za noć..‘

Nakon lošeg razdoblja, gradonačelnik tvrdi kako je priljev luksuznih hotela dokazao kako je grad ponovno privlačan

Bulgari, luksuzni hotel u Rimu

 Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Diljem Rima pojavljuje se sve više hotela s pet zvjezdica, koji su dio plana za razvoj turizma, pogotovo kad su u pitanju gosti iz luksuznog sektora. Palazzo Salviati Cesi Mellini, zgrada iz 15. stoljeća s pročeljem pod zaštitom UNESCO-a, sada ugošćuje posjetitelje luksuznog hotela Six Senses, prve lokacije u Italiji tog međunarodnog lanca.

Kako prenosi The Guardian, u drugom povijesnom kompleksu iza ugla je hotel s pet zvjezdica Umiltà 36, koji je u vlasništvu grupe hotela Shedir Collection. Ulicu niže, zgrada koja je do petka bila sjedište rimskog udruženja stranih novinara, napušta se kako bi se napravilo mjesta za sljedeću inovaciju s pet zvjezdica u susjedstvu.

- Rim je sada grad luksuznih hotela - rekao je vlasnik restorana Giuseppe Botrugno, dok je posluživao svoje vjerne goste za vrijeme ručka. Njegov restoran uglavnom posjećuju uredski radnici koji traže skromni bar i mjesto s pristupačnom, lokalnom hranom. Već više od dva desetljeća zajedno s bratom vodi Bar San Marcello u Via di San Marcello, uskoj ulici u blizini fontane Trevi.

- Postoji jedan hotel preko puta, jedan iza ugla, a drugi je planiran pokraj njega - rekao je, dodajući da su vidjeli dosta promjena u susjedstvu, pogotovo kad su u pitanju luksuzni hoteli.

image

Westin Excelsior Hotel s pet zvjezdica u Rimu

Glen Sterling/Universal Images Group/Profimedia

S jedne strane, Botrugno je zadovoljan što je Palazzo Salviati Cesi Mellini, koja je godinama ležala napuštena sada ponovno oživjela, jer vjeruje da “daje malo sjaja gradu”. Ipak, pita se može li takvo obilje luksuza istovremeno umanjiti kultni duh Rima.

- Pomak u ovom smjeru je neizbježan, jer ono što danas vlada je novac - zaključio je.

Rimski čelnici to maksimalno iskorištavaju, budući da je prema izvješću Luxury Travel Intelligencea, talijanska prijestolnica bila druga nakon Londona po privlačenju najboljih svjetskih luksuznih hotela tijekom 2023. godine.

Hotel Bulgari otvoren je s raskošnom zabavom u lipnju prošle godine, dok se planira otvorenje još 13 hotela do 2026. godine. Među njima je i hotel Four Seasons, brend u djelomičnom vlasništvu Billa Gatesa, koji će biti smješten u zgradi iz renesansnog doba u blizini Vatikana i hotel Nobu Roma na ulici Via Veneto, kojem je jedan od osnivača filmska zvijezda Robert De Niro.

Nakon razdoblja negativne percepcije, uglavnom zbog problema s upravljanjem otpadom, gradonačelnik Roberto Gualtieri rekao je da je priljev luksuznih hotela dokazao kako je Rim "ponovno postao privlačan". Maurizio Veloccia, rimski vijećnik za urbanizam, rekao je da još od 1960-ih i 70-ih godina nije bilo tako velikog interesa za grad iz luksuznog sektora.

image

Bulgari, luksuzni hotel u Rimu

Cover Images/Zuma Press/Profimedia

- Rim je oduvijek bio grad koji se mora vidjeti barem jednom u životu, ali donedavno, u usporedbi s Parizom i Londonom, nije privlačio hotele ili posjetitelje, da tako kažemo, određene klase - objasnio je.

Za Rim je 2023. bila rekordna godina za turizam, s brojem posjetitelja koji je zasjenio prethodna razdoblja. Jedan od zaposlenika luksuznih hotela rekao je da je među gostima obnovljen osjećaj "želje za životom punim plućima" nakon krize Covid-19. Veliki događaji poput Ryder Cupa u rujnu prošle godine i rasprodani koncerti također su doprinijeli privlačnosti grada.

- Rim doživljava nevjerojatno razdoblje preporoda, a posebno u high-end turizmu. Ne smanjujemo samo jaz u luksuznim hotelima, već i hoteli na svim razinama dobro posluju - rekao je Tommaso Tanzilli, glavni direktor odjela za područje Rima hotelske udruge Federalberghi.

Međutim, veliki fokus na luksuz ne pozdravljaju svi. Vanna Mannucci, savjetnica u rimskom odjelu za baštinu Italia Nostra, rekla je da bi hoteli mogli ukloniti još više stanovnika i malih do srednjih poduzeća iz centra grada.

image

Hotel Hassler s pet zvjezdica u Rimu

Eric Vandeville/Akg-images/Profimedia

- Bez stanovnika, grad umire. Također će istisnuti manje hotele koji nude sobe onima koji si ne mogu priuštiti da plate 500 eura za noć - dodala je.

Njezin kolega Riccardo D‘Aquino, izrazio je zabrinutost zbog preinaka na gradskim povijesnim zgradama kako bi se zadovoljili ukusi više klase, referirajući se na hotel Six Senses, gdje su na prvom katu izgrađene terme u rimskom stilu.

- Ekonomske potrebe su razumljive, ne možemo živjeti bez turizma, ono što me brine je da se ovom promjenom ne upravlja dobro - rekao je.

Luksuzni hoteli izazvali su gnjev kod vlasnika malih i srednjih hotela, koji tvrde da se međunarodnim investitorima daje povlašten tretman, poput bržeg izdavanja dozvola.

image

Grand Hotel Parco dei Principi s pet zvjezdica u Rimu

Mauro Scrobogna/Lapresse/Profimedia

- Godinama sam pokušavao ažurirati našu licencu. Sve nas pomalo ljuti jer smatramo da su mali hoteli gradski iznimno bitni. Mi njima skupljamo boravišnu pristojbu, ali nas ipak drugačije tretiraju - rekao je Steve Brenner iz hostela Beehive, blizu željezničke postaje Termini.

Vjeruje da grad nije pripremljen za ponudu usluge kakvu žele gosti hotela s pet zvjezdica, navodeći da nema dovoljno taksija, infrastrukture, vode i struje.

Sergio Franci, vlasnik tiskare Antica Stamperia Trevi, koja se nalazi u Via dell‘Umiltà od 1780. godine, zadovoljan je gradnjom vrhunskih hotela, ali smatra da se ne čini dovoljno kako bi se sačuvali rimske povijesne poslovnice.

- Rim nema dostojanstvo koje zaslužuje glavni grad, treba više od hotela s pet zvjezdica, potrebna je dugoročna vizija - rekao je Franci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:00