‘RUŠIMO REŽIM‘

‘Građanska‘ oporba u Srbiji udružuje snage protiv Vučića, imaju i posebni zahtjev za RTS

Oporbene stranke izaći će na izbore s listom ‘Dogovor za pobjedu‘

Aleksandar Vučić

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Srbijanska građansko-demokratska oporba odlučila se na koalicijski sporazum kako bi ujedinjena izašla na izborni megdan Aleksandru Vučiću. Oporbene stranke izaći će na izbore s listom "Dogovor za pobjedu".

Naime, nagađa se da bi predsjednik Vučić uskoro mogao raspisati prijevremene izbore, pa oporba želi iskoristiti energiju višemjesečnih prosvjeda "Srbija protiv nasilja" u kojima sudjeluju i kao organizatori. Osim toga, iz te građanske stranke zalažu se za što skorije izbore na nacionalnoj razini, ali i u Beogradu jer prosvjedi protiv Vučića traju već jako dugo, a nisu polučili efekt kakav se očekivao na njihovu početku. Dojam je da su se razvodnili te da nisu naudili režimu Aleksandra Vučića.

Portal Nova.rs navodi da je sporazum o suradnji i daljnjim koracima u borbi protiv režima Aleksandra Vučića okupio osam stranaka: Stranku slobode i pravde, Demokratsku stranku, Pokret slobodnih građana, Narodnu stranku, stranku Zajedno, Ekološki ustanak, Zeleno-lijevi front/Ne davimo Beograd i Narodni pokret Srbije. Kako navodi izvor Nove, izuzetak je Narodna stranka čiji se predstavnik neće naći među potpisnicima.

- To je zapravo dogovor o suradnji i daljnjim koracima za rušenje režima Aleksandra Vučića - kažu sugovornici Nove.rs.

Sporazum "Dogovor za pobjedu" ima deset točaka. Između ostalog, predviđa kontrolu izbornog procesa, zajedničku predizbornu kampanju i formiranje jedne zajedničke ili više ideološki srodnih izbornih lista, ovisno o očekivanom najboljem rezultatu za pobjedu na predstojećim izborima. Sporazum sadrži napomenu da niti jedna od potpisnica neće ići u koaliciju ili bilo kakvu nagodbu s vladajućim SNS-om i SPS-om.

Osim toga, opozicijske stranke traže i proporcionalnu zastupljenost opozicije u informativnim emisijama RTS-a, pokretanje nove debatne emisije na RTS-u i samostalna gostovanja oporbenih političara na toj televiziji, ali bez prisutnosti prorežimskih stranaka koje su, prema njihovu mišljenju, privilegirane u takvim "duelima". Oporbene stranke su te zahtjeve uputile direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:32