NOVI ŽIVOT

‘Imat ćemo megaprofit!‘: Najsiromašniji kraj EU očekuje totalni preporod zbog Ukrajine

Kao članica EU trebali bi ući u igru za poslijeratnu obnovu, a tu je i kvalificirana i jeftina radna snaga

Maramures, Rumunjska

 Bildagentur-online/sunny Celeste/Alamy/Alamy/Profimedia/Bildagentur-online/sunny Celeste/alamy/alamy/profimedia

Blizina sjevernog dijela Rumunjske Ukrajini prilika je za modernizaciju te zemlje i gospodarski rast. Naime, kada počne obnova ratom razorene Ukrajine, tvrtke koje će raditi na obnovi bit će spremne, a Rumunjska računa na to da izravna ulaganja u Ukrajinu neće biti toliko popularna među investitorima.

Tako bi Rumunjska, kao članica EU mogla ući u igru, a tu je i kvalificirana i jeftina radna snaga, piše N1.

- Rumunjska je vjerojatno najbolji logistički hub za obnovu Ukrajine. Ako ne želite riskirati s izravnim ulaganjima u zemlju koja nije ni u NATO-u ni u EU-u, onda je Rumunjska prava opcija. Odavde samo skočite do mjesta na kojem će se odvijati rekonstrukcija, rekao je rumunjski ministar gospodarstva Ştefan-Radu Oprea na njemačko-rumunjskom gospodarskom forumu održanom u Berlinu.

I ministar energetike je istaknuo da su prednosti jeftina energija iz nalazišta plina u Crnom moru, čije crpljenje će početi 2027.

- S Poljskom, ali za jug Ukrajine, Rumunjska je jedina opcija, rekao je Sebastian Burduja.

Strane su kompanije i ranije cijenile rumunjsku jeftinu, ali kvalificiranu radnu snagu. Mnogi ljudi već imaju iskustva s radom u inozemstvu, no u Rumunjskoj su bruto plaće rijetko kad veće od 1000 eura.

Tek ruskim napadom na Ukrajinu promijenila se politička pažnja koju Rumunjska dobiva. Od tada borbeni avioni NATO-a iz Rumunjske nadziru Crno more, ukrajinsko žito se preko nje izvozi u svijet, a ondje se obučavaju i ukrajinski piloti, piše N1.

Iduće bi godina u pograničnoj regiji Maramures na sjeveru Rumunjske trebao biti izgrađen novi most za povezivanje grada Sighetu Marmatiei s Ukrajinom. Tu je i 40 milijuna eura europskog novca koji bi se do kraja godine trebao koristiti za proširenje zračne luke u središtu te regije te povezati zemlju s drugim europskim središtima. Mnogi se tako nadaju da će Baia Mare privući turiste, ali i startupove i tehnološke tvrtke, prenosi Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:47