INCIDENT U SRBIJI

Izvanredna situacija u Pirotu: Amonijak i dalje curi, u blizini pruge pronađeno tijelo, u bolnici umrla još jedna osoba

Iz tračnica je iskliznula kompozicija vlaka koji je prevozio amonijak, zbog čega je hospitalizirano više od 50 ljudi

Nesreća o Pirotu

 Screenshot/

Gradonačelnik Pirota na jugoistoku Srbije proglasio je u nedjelju navečer izvanrednu situaciju u gradu, nakon što je iz tračnica iskliznula kompozicija vlaka koji je prevozio amonijak, zbog čega je hospitalizirano više od 50 ljudi.

Škole u Pirotu danas ne rade zbog izvanredne situacije, izjavio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić novinarima, javlja RTS.

Vlak je prevozio 20 cisterni s amonijakom, a najmanje jedna je pri iskliznuću upala u korito rijeke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu s vodom.

Na društvenim mrežama se pojavila snimka s autoceste koja je nastala nakon što se prevrnula cisterna. Na njoj se vidi kako ljudi bježe od otrovnog oblaka, kao i kamion koji se vraća unazad, piše Nova.rs.

U Pirotu u blizini pruge ispod nadvožnjaka pronađeno je tijelo muškarca, a riječ je, kako saznaje Blic, o turskom državljaninu, vozaču kamiona.

Sumnja se da je u trenutku prevrtanja cisterne nesretni vozač izašao iz kamiona i pokušao se spasiti. Njegovo je tijelo pronađeno ispod nadvožnjaka, a s obzirom na to da je bio mrkli mrak, ne zna se je li pao ili skočio u pokušaju da pobjegne. Blic navodi da će obdukcija pokazati što je točan uzrok smrti, trovanje amonijakom ili pad.

Nova.rs javlja da je u Općoj bolnici u Pirotu preminula još jedna osoba, a da je smrt nastupila kao posljedica trovanja.

Zamjenik načelnika Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović rekao je danas u Pirotu da curenje amonijaka iz prevrnute cisterne još nije zaustavljeno.

„Da je u pitanju bio ventil, mi bismo ga zatvorili, ali očito je da je fizičko oštećenje u jednom dijelu prevrnute cisterne, tako da će ovaj postupak zahtijevati drugačiji način. Zato je formirana stručno operativna grupa, odnosno komisija koja treba reći kako će to biti učinjeno. Komisija će reći hoće li se raditi pražnjenje, pomicanje, uklanjanje ili nešto drugo“, izjavio je Stevanović.

Rekao je da je Sektor za izvanredne situacije angažirao i pojačanja iz Beograda, Niša, Pančeva i Leskovca.

„Trenutno ima više od 60 pripadnika Sektora na licu mjesta. Od same dojave, a to je nešto poslije 17 sati, mi smo krenuli s pretragom terena i autoceste te s evakuacijom onih koje je trebalo evakuirati kako s autoceste, tako i iz njihovih vozila, s naplatne rampe i okolnih kuća koje su tu u neposrednoj blizini mjesta nesreće. Takvih osoba je bilo ukupno 57. Svi su oni medicinski zbrinuta, obavljena je medicinska trijaža. Jedan dio je prevezen u bolnicu u Nišu, njih 15, a jedan dio u Pirot, njih devetero“, rekao je Stevanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:14