POSTAJE SVE TEŽE

Koordinatorica UN-a: ‘Zračna i pomorska pomoć Gazi ne mogu zamijeniti onu kopnenu‘

Upitana o glavnim preprekama u isporuci pomoći ljudima u Gazi, Sigrid Kaag je rekla da je potrebno otvoriti više kopnenih prijelaza

Humanitarna pomoć za Gazu

 Jack Guez/Afp

Dostava humanitarne pomoći Gazi zračnim ili pomorskim putem ne može zamijeniti kopnenu rutu, istaknula je u četvrtak koordinatorica UN-a za pomoć tom palestinskom teritoriju.

"Govorila sam o važnosti diversifikacije kopnenih ruta opskrbe. Ovo ostaje optimalno rješenje: lakše, brže, jeftinije, posebno zato što znamo da trebamo kontinuiranu humanitarnu pomoć ljudima u Gazi tijekom dugog vremenskog razdoblja", rekla je Sigrid Kaag nakon zatvorenog sastanka Vijeća sigurnosti.

Osvrćući se na nedavnu dostavu pomoći iz zraka koju su izvele Sjedinjene Države i druge zemlje, pozdravila je "simbol podrške civilima Gaze, dokaz naše zajedničke ljudskosti". “Ali to je kap u moru.”

"Zrak i more ne mogu zamijeniti ono što mora stići kopnom", kazala je bivša nizozemska ministrica.

Ona je pozdravila američku najavu izgradnje privremene luke u Gazi za transport humanitarne pomoći morem, nagovještavajući da će se i druge "velike zemlje" pridružiti ovom "pomorskom koridoru" koji kreće s Cipra.

Upitana o glavnim preprekama u isporuci pomoći ljudima u Gazi, Sigrid Kaag je rekla da je potrebno otvoriti više kopnenih prijelaza, također ističući kompliciran proces granične provjere.

"A uz nastavak borbi, očajne ljude, rastrgano društveno tkivo i bezakonje u porastu, nama s druge strane postaje sve teže primiti je i sigurno distribuirati, nakon što se provjeri", rekla je.

Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a pojasnio je da se kamioni koji stižu na prijelaz Rafah, na granicu s Egiptom, moraju nakon inspekcije istovariti pa prekrcati na strani Gaze u kamione koji su često manji i ima ih premalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:27