VOJNI MANEVRI

Kremlju prekipjelo, Putin rezolutan: ‘Započnite vježbe upotrebe nuklearnog oružja!‘

U vježbi sudjeluju raketne formacije Južnog vojnog okruga i snage ratne mornarice.

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo da će Rusija, nakon provokativnih prijetnji zapadnih dužnosnika, održati vojnu vježbu koja će uključiti uvježbavanje upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Vježbu je, dodaje ministarstvo, naredio predsjednik Vladimir Putin, a njome će se testirati spremnost nestrateških nuklearnih snaga za provedbu borbenih misija.

Vojni manevri uključuju i pripremu te raspoređivanje za upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja, navodi ministarstvo.

U vježbi sudjeluju raketne formacije Južnog vojnog okruga i snage ratne mornarice.

Rusija raspolaže s najvećim arsenalom nuklearnog oružja.

"Tijekom vježbe će se izvesti niz mjera u cilju uvježbavanja pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja", priopćilo je ministarstvo.

"Cilj vježbe je osiguranje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Rusije kao odgovora na provokativne izjave i prijetnje određenih zapadnih dužnosnika protiv Ruske Federacije", dodaje se u priopćenju.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najgore pogoršanje odnosa između Rusije i zapada od Kubanske krize 1962.

Rusija smatra taj rat bitkom sa Zapadom koji je, kako tvrdi Putin, ignorirao pokušaje Moskve za stvaranjem prijateljskih odnosa nakon raspada SSSR-a 1991. Umjesto toga, tvrdi Putin, Zapadu je bio cilj zgrabiti kontrolu nad Ukrajinom i istovremeno širiti NATO na istok.

Zapad i Ukrajina tvrde da neće stati sve dok se ruske snage ne poraze i rat vide kao imperijalističko posezanje za tuđim teritorijem kako bi Ukrajina ponovo bila u ruskoj sferi utjecaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:09