ŠEŠELJ OPET LUDUJE

'Laserom će mi spaliti centar za ljubav u srcu. Ostat će mi samo mržnja prema NATO-u, SAD-u i EU'

Iako je Haaški sud zabrinut za njegovo zdravlje, šef srpskih radikala panično se boji operacije. Tvrdi da su ga u haaškoj bolnici podvrgnuli elektrošokovima
 Matija Koković/CROPIX

Haaški sud zabrinut je za zdravlje Vojislava Šešelja, pa je naložio sudskim vještacima da ispitaju njegovo zdravstveno stanje i predlože mjere.

Šešelj je na današnjoj statusnoj konferenciji optužio Haaški sud da samo čeka da on umre prije presude, prenosi agencija Srna.

“Svima je jasno da nema elemenata za osuđujuću presudu, da se čeka da umrem i da je pitanje kako da se tome pripomogne”, rekao je Šešelj, kome se sudi za zločine u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH.

Šešelj je rekao da je prošlog petka odveden u haašku bolnicu i bio podvrgnut elektrošokovima, ali nije rekao zbog čega. Ima problem sa srcem, pa je za sredinu listopada zakazana operacija. Rekao je da je prije dvije godine imao problema sa jetrom, ali to je uspio izliječiti tako što je jeo samo konzerve i suhu hranu, pohvalio se.

Sudac Jean Claude Antonetti izrazio je zabrinutost Šešeljevim zdravstvenim stanjem i svu njegovu dokumentaciju poslao vještaku kojeg je odredio sud. “Neki to povezuju s onim što se dogodilo Slobodanu Miloševiću. Ne želim da se nađemo u toj situaciji i učinit ću sve da vaše zdravstveno stanje bude dobro”, rekao je Antonetti Šešelju.

Liječnici su mu već sad savjetovali da ne dođe na sudsku raspravu, ali Šešelj kaže da je to odbio “jer se u sudnici najbolje osjeća”. Dobro se osjeća jer redovito izvodi predstave za javnost. Sad je slikovito opisao zahvat na srcu koji mu predstoji: “Provući će mi kateter kroz prst na nozi, a onda će mi laserom nešto spaliti u srcu. Neki kažu da će to biti centar za ljubav, tako da će mi ostati samo mržnja prema NATO-u, SAD-u i EU”, rekao je Šešelj.

Šešelju suđenje stoji od ljeta, kad su ispitani posljednji svjedoci optužbe i sudskog vijeća. Sad se čeka odluka suda na zahtjev Tužiteljstva da se u spis uvedu novopronađeni dnevnici Ratka Mladića. Šešelj je ranije najavljivao da bi mogao odustati od izvođenja svjedoka obrane.

Protiv njega se vodi još jedno suđenje, za nepoštivanje suda, jer je odao identitet 11 zaštićenih svjedoka. Ranije je već jednom osuđen za isti prekršaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 00:13