GAŠENJE PROSVJEDA

Muškarac na Tajlandu osuđen na 50 godina zatvora za uvredu monarhije

Zakon o uvredi veličanstva štiti kralja Vajiralongkorna i njegovu obitelj od kritika
 Twitter/Noppakow kongsuwan

Tajlanđanin je osuđen na 50 godina zatvora zbog kritiziranja monarhije, što je ujedno i najduža zatvorska kazna izrečena prema strogim zakonima o uvredi veličanstva. Kazna koja je oborila rekord dosuđena je nekoliko godina nakon što je Tajland počeo s primjenom zakona protiv prodemokratskih prosvjednika u taktici za ušutkavanje problema, piše The Guardain.

Mongkol Thirakot, 30-godišnji bivši prodemokratski aktivist, osuđen je u na 50 godina zatvora zbog objava na Facebooku. Niži kazneni sud prvotno ga je osudio na 28 godina, ali je tijekom žalbe proglašen krivim po dodatnih 11 točaka što je dovelo do dulje kazne. Cijeli ovaj slučaj odvio se u sjevernom gradu Chiang Raiju.

- Žalbeni sud osudio je Mongkola Thirakota na dodatne 22 godine zbog njegovih 27 objava na Facebooku, uz kaznu od 28 godina koju je ranije izrekao preliminarni sud, rekli su tajlandski odvjetnici za ljudska prava u izjavi.

Zakon o uvredi veličanstva štiti kralja Vajiralongkorna i njegovu obitelj od kritika. Nakratko je suspendiran na početku njegove vladavine, no nakon što su prije tri godine izbili studentski prosvjedi na kojima se pozivalo na veliku reformu monarhističkog sustava države, zakon je vraćen u upotrebu.

Mongkol je vlasnik internetske trgovine odjećom, prvi put je uhićen 2021. tijekom prosvjeda na kojem se tražilo oslobađanje političkih zatvorenika. Poručio je kako će podnijeti žalbu za kaznu vrhovnom sudu. Od početka 2020. više od 250 aktivista optuženo je prema zakonu o uvredi veličanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:14