OLIGARH DO OLIGARHA

Na čelu popisa 500 najbogatijih Rusa tajnoviti je bivši tehničar sibirskih željezara

Abramovičevo bogatstvo se povećalo ‘samo’ za 100 milijuna dolara

MOSKVA - Rusija danas ima više milijardera nego ikad - njih čak 114 čija se imovina procjenjuje u milijardama američkih dolara pojavilo se na najnovijoj listi 500 najbogatijih ljudi Rusije, koju je sastavio ugledni magazin Finans, a na prvome se mjestu, kao i lani, nalazi Vladimir Lisin, vlasnik Novolipetsk Steela. Lisinovo bogatstvo registrirano početkom godine procjenjuje se na 28,3 milijarde dolara, što je ogroman porast u odnosu na 2010. kada je iznosilo 18,8 milijardi.

Streljaštvo kao hobi

Rekordno veliki broj ruskih milijardera pokazuje da su se oligarsi definitivno oporavili nakon što je rusko tržište dionicama u veljači 2009. doživjelo svoje najlošije razdoblje ikada. Za razliku od drugih ruskih oligarha, o prvome se čovjeku na listi Vladimiru Lisinu zbog njegovog izbjegavanja publiciteta malo zna, pa tako ni koliko članova ima njegova obitelj i ima li uopće djece. Nekadašnji tehničar u sibirskim željezarama svoj je uspon počeo 1991. kada je s nekoliko suradnika osnovao tvrtku Trans-World Group koja je uskoro počela dominirati ruskim izvozom čelika i aluminija.

Lisin je pomagao u upravljanju tvornicama, a kada su 2000. njegovi partneri odlučili raskinuti partnerstvo, on je u procesu razdruživanja postao većinskim vlasnikom metalurškog diva Novolipetsk steela. Od tada je moć proširio i na medije te postao vlasnik novina Gazeta i radiopostaje Business FM.

Njegov omiljeni hobi je streljaštvo zbog čega je nedaleko od Moskve sagradio najveći streljački centar u Europi, a nedavno je postao potpredsjednik Ruskog olimpijskog odbora. Blizak je predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Jedini s ušteđevinom

Osim njega, vrhom liste dominiraju i drugi oligarsi iz čelične industrije ili oni koji su profitirali od nje. Na drugome je mjestu tako investitor Mihail Prohorov, procijenjen na 22,7 milijardi dolara. Kako piše The Financial Times, Prohorov je u vrijeme krize tržišta bio jedini oligarh sa značajnijom ušteđevinom jer je prodao udio u metalurškoj tvrtki Norilsk Nickel u vrijeme kada je on bio najvredniji.

Arsenal i Chelsea

Treće mjesto zauzeo je još jedan oligarh iz metalurške industrije, Ališer Usmanov, većinski vlasnik tvrtke Metalloinvest i jedan od dioničara legendarnog londonskog kluba Arsenal, a njegovo je bogatstvo procijenjeno na 19,9 milijardi dolara. Ovo je prvi put da se Usmanov pojavio među tri najbogatija Rusa, a pritom je iz toga društva istisnuo vlasnika nogometnog kluba Chelsea, Romana Abramoviča, koji prvi put od 2004. nije na samom vrhu liste.

Ove je godine vjerojatno najpoznatiji oligarh tek na petome mjestu s imovinom vrijednom 17,1 milijardu, što je samo 100 milijuna više od prošlogodišnje procjene njegove imovine. U godini kada su profiti ostalih oligarha doživjeli basnoslovan porast, njegova se zarada pokazala premalom.

Na četvrtome je mjestu Oleg Deripaska, vlasnik aluminijske tvrtke Rusal, što analitičari proglašavaju “čudesnim” oporavkom toga oligarha čije je poslovanje kriza bila jako ugrozila.

Na listi je napredovao nekadašnji sparing partner premijera Vladimira Putina u džudu - Arkadij Rotenberg popeo se za 17 mjesta i s bogatstvom procijenjenim na 1,75 milijardi postao 63. najbogatiji čovjek Rusije. Lista je zabilježila i jedan veliki pad. Elena Baturina, supruga nekadašnjeg moskovskoga gradonačelnika Jurija Lužkova kojeg je predsjednik Dmitrij Medvedev smijenio prošle godine, pala je za 47 mjesta na listi, a bogatstvo joj je procijenjeno na 1,1 milijardu dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:50