BLUESKYING

Najzagađeniji grad na svijetu prvi put isprobao revolucionarno rješenje: ‘Da, ovo stvarno djeluje...‘

Razine zagađivača PM2,5 - sitnih čestica koje ulaze u krvotok kroz pluća i mogu izazvati rak - u subotu su bile 66 puta više od dopuštenog!

Smog u Lahoreu 18. prosinca 2023.

 Arif Ali/Afp

U Pakistanu je po prvi put korištena umjetna kiša u borbi protiv vrlo gustog i po zdravlje opasnog smoga, piše Sky News. Zrakoplovi s opremom za sijanje oblaka - aparatima koji pomažu u stvaranju oblaka i povećavaju oborine - nadlijetali su područje Lahorea u subotu.

Taj ogromni grad na istoku Pakistana često je među prvima na listi mjesta s najzagađenijim zrakom na svijetu. ‘Na najmanje 10 područja u Lahoreu padala je kiša‘, rekao je privremeni glavni ministar provincije Punjab Mohsin Naqvi. Dodao je da vlasti prate utjecaj umjetne kiše u radijusu od 15 kilometara.

Tu umjetnu kišu Pakistanu su osigurali Ujedinjeni Arapski Emirati, rekao je Naqvi: ‘Timovi iz UAE, zajedno s dva zrakoplova, stigli su ovdje prije otprilike 10 do 12 dana. Koristili su 48 aparata za stvaranje kiše.‘

Ujedinjeni Arapski Emirati se sve više okreću zasijavanju oblaka kako bi stvorili kišu u sušnim dijelovima zemlje. U tom se procesu, također poznatom kao umjetna kiša ili blueskying, srebrni jodid, koji ima strukturu sličnu ledu, raspršuje u oblake kako bi potaknuo stvaranje kondenzacije i kiše.

Stručnjaci kažu da kiša učinkovito smanjuje zagađenje. Razine zagađivača PM2,5 - sitnih čestica koje ulaze u krvotok kroz pluća i mogu izazvati rak - izmjerene u subotu u Lahoreu su 66 puta više od granice koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila štetnom.

Problem onečišćenja zraka u Pakistanu pogoršao se posljednjih godina kao rezultat trošenja niskokvalitetnog dizela, dima od sezonskog spaljivanja usjeva i nižih zimskih temperatura. Ministar Naqvi je rekao da će se u gradu sve više koristiti umjetna kiša te postaviti tornjevi za smog, koji su dizajnirani da hvataju zagađenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:24