ESKALACIJA NA VIDIKU

NATO članica prešla Putinovu ‘crvenu liniju‘, stigao je zlokobni odgovor!

Osudili su ‘opasnu‘ retoriku zapadnih dužnosnika, rekavši da je to primjer ‘verbalne eskalacije‘ koja bi mogla ugroziti europsku sigurnost

Iz vremena kada Cameron i Putin nisu bili neprijatelji

 Mikhail Klimentyev - Russian Pre/Anadolu Via Afp

Nakon što je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio da je Ukrajini dopušteno da koristi britansko oružje za napade na rusko tlo, stigao je ekspresni odgovor iz Kremlja, piše Newsweek.

Osudili su ‘opasnu‘ retoriku zapadnih dužnosnika, rekavši da je to primjer ‘verbalne eskalacije‘ koja bi mogla ugroziti europsku sigurnost.

Ranije u petak, novinska agencija Reuters citirala je Cameronove izjave, dane tijekom službenog posjeta Kijevu, u kojima je dao zeleno svjetlo Ukrajini za korištenje novo isporučenog britanskog oružja na ciljeve unutar Rusije.

Ovo označava najnoviju eskalaciju u ratu riječima između Moskve i zapadnih čelnika i dužnosnika oko ruske invazije na Ukrajinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od najvećih europskih dobavljača vojne pomoći Ukrajini u ratu. Britanski premijer Rishi Sunak obećao je da će nastaviti podržavati Kijev ‘koliko god bude potrebno‘.

U razgovoru s Reutersom, Cameron, koji je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva od 2010. do 2016., rekao je da bi Ukrajini trebalo dopustiti korištenje oružja koje je osigurao London za napade na ciljeve na ruskom tlu.

- Ukrajina ima to pravo. Baš kao što Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu osigurati da se brani, rekao je Cameron.

- Još jedna vrlo opasna izjava, rekao je Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, za rusku državnu novinsku agenciju.

- Vidimo takvu verbalnu eskalaciju od strane službenih predstavnika. Vidimo i na razini šefova država, kada je u pitanju Francuska, i na više stručnoj razini, kada je u pitanju Velika Britanija.

- To su izravne eskalacije napetosti oko ukrajinskog sukoba, koje potencijalno mogu predstavljati opasnost za europsku sigurnost, za cjelokupnu sigurnosnu arhitekturu Europe, rekao je Peskov.

Sunak je 24. travnja rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo stavlja svoju obrambenu industriju na ‘ratnu postavku‘ dok je obećao novi vojni paket vrijedan 500 milijuna funti (620 milijuna dolara) za Ukrajinu koji uključuje 400 vozila, 60 čamaca i četiri milijuna komada streljiva.

- U svijetu koji je najopasniji od kraja Hladnog rata, ne možemo biti zadovoljni, rekao je Sunak novinarima tijekom brifinga s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Poljskoj.

- Kako se naši protivnici slažu, moramo učiniti više da obranimo svoju zemlju, svoje interese i vrijednosti.

Andrij Sadovi, gradonačelnik grada Lavova u zapadnoj Ukrajini, rekao je na X-u da Cameronove primjedbe o korištenju britanskog oružja u Rusiji ‘jačaju ukrajinske nade‘.

Cameron je naglasio važnost pobjede Ukrajine u ratu.

- Budućnost u kojoj je Putin uspješan, a Ukrajina gurnuta nazad je, mislim, vrlo opasna budućnost, rekao je tijekom posjeta Kijevu. ‘Mislim da smo na apsolutno ključnoj točki preokreta‘.

Cameron je rekao da će Velika Britanija pružiti Ukrajini pomoć ‘koliko god bude potrebno‘.

- Dat ćemo tri milijarde funti svake godine koliko god bude potrebno, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:25