TEŠKE OPTUŽBE

Neviđeni skandal trese UN, cure novi detalji: ‘Njihovi zaposlenici su sudjelovali u masakru!‘

Niz zemalja obustavio je pomoć UNRWA-i, agenciji koja od 1949. školuje, odijeva i prehranjuje Palestince u Gazi i široj regiji

Prizor ispred klinike agencije UNRWA u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze. 

 -/Afp

Prema dokumentima u koje su uvid imali reporteri New York Timesa, desetak zaposlenika agencije Ujedinjenih Naroda izravno je sudjelovalo u otmicama, logističkoj podršci pa čak i u masakrima na teritoriju Izraela, 7. listopada, ili neposredno poslije dana Hamasova napada.

Izrael je saveznicima dao na uvid dosje u kojem je navodno dokumentirano kako je desetak zaposlenika UNRWA-e, agencije osnovane 1949. godine za pružanje pomoći u obrazovanju, prehrani i smještaju Palestinaca u Pojasu Gaze i diljem bliskoistočne regije, upleteno u napade na Izrael. Jedan je oteo ženu. Jedan je radio na dijeljenju streljiva i koordinaciji vozila na dan napada. Treći je sudjelovao u masakru u kibucu, u kojem je ubijeno 97 osoba.

{/embed_photo_jl}

image

Ulaz u palestinsku školu na Zapadnoj obali, koju u Ramali vodi UN-ova agencija.

Jaafar Ashtiyeh/Afp

Brzo nakon što su optužbe izišle u javnost, UN je u petak objavio da je dobio informacije o optužbama te kako je nekoliko zaposlenika već dobilo otkaz. Najmanje osam država u međuvremenu je objavilo da zaustavlja humanitarne isplate agenciji, usprkos teškom stanju u Gazi koja je mjesecima pod izraelskom blokadom i napadima. Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a, izjavio je kako je zgrožen viješću te dodao da je devet od 12 optuženih dobilo otkaz.

UNRWA je u svojem priopćenju navela da je od 12 optuženih zaposlenika dvoje mrtvo te kako je u tijeku istraga. New York Times, koji je dobio na uvid dosje, razgovarao je s dva zapadna dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, te saznao da pojedinosti iz optužnice još nisu potvrđene. Međutim, optužbe su djelovale dovoljno uvjerljivo da se SAD odluči na zaustavljanje financiranja agencije. New York Times potvrdio je da je jedan od optuženika, prema svemu sudeći, djelatnik agencije u Gazi.

Izraelci dokaze, kažu, temelje na podacima dobivenim preko mobilnih telefona, a oni, navode, potvrđuju da je šest zaposlenika UNRWA-e bilo na mjestima napada unutar izraelskog teritorija 7. listopada. Drugima su presreteni telefonski pozivi koji pokazuju da su bili u Gazi za vrijeme napada, ali kako su sudjelovali u akciji Hamasa.

image

Palestinski premijer Mohamad Štajeh na konferenciji za medije nakon vijesti da niz zapadnih zemalja obustavlja donacije za UNRWA-u.

Zain Jaafar/Afp

Trojica su dobila SMS poruke s naredbom da se prijave na određenim lokacijama, a jednom je rečeno da iz svojeg doma ponese minobacačke rakete, piše američki dnevnik. Izrael je također za deset osoba naveo kako su pripadnici Hamasa, a za jednog tvrde da je član militantne skupine Islamski džihad.

Sedmorica su, stoji u dokumentima, bili učitelji u školama UNRWA-e u Gazi. Predavali su predmete, poput matematike i arapskog. Dvojica su radila u školi na drugim pozicijama. Za trojicu je navedeno da su radili kao "službenik, socijalni radnik i upravitelj skladišta".

image

Palestici s doniranim vrećama brašna.

-/Afp
image

Palestinska djeca pakiraju humanitarnu pomoć u izbjegličkom kampu na jugu Gaze.

Said Khatib/Afp

Najviše detalja navedeno je u slučaju školskog savjetnika, a Izrael ga optužuje da je sa sinom radio na otmici jedne žene iz Izraela. Otac i sin su iz Kan Junisa, grada u južnom dijelu Gaze.

Socijalni radnik iz Nuseirata, u središnjem dijelu Gaze, optužen je da je pomogao donijeti tijelo mrtvog izraelskog vojnika u Gazu te kako je radio u distribuciji streljiva i koordinaciji vozila na dan napada.

UNRWA u Gazi ima 13.000 zaposlenika, većinom Palestinaca. Agencija je osnovana 1959. godine za pomoć raseljenim Palestincima, i sveukupno za nju radi 30.000 ljudi. Proračun joj je 2020. godine iznosio 806 milijuna dolara. U Gazi upravo UNRWA vodi škole. Ključna je za život pet milijuna raseljenih Palestinaca diljem Bliskog istoka. Međutim, agencija je oduvijek na meti kritika Izraela, koji je čak tvrdio da je ta organizacija jedna od prepreka za rješavanje sukoba. "Agencija je razlog da se palestinske izbjeglice ne integriraju u društvo, već se stalno podgrijava njihova žudnja da se vrate doma", piše New York Times. Izrael se tome protivi. U Gazi je agencija pod utjecajem Hamasa, tvrdi Izrael, no tu optužbu agencija negira.

image

Palestinci za preživljavanje ovise o humanitarnoj pomoći.

-/Afp
image

Palestinci nose kutije s hranom koje im je podijelila UNRWA-a u Rafahu na jugu Gaze.

Said Khatib/Afp

Nije prvi put da je dotok sredstava za UNRWA-u zaustavljen. Američka administracija pod Trumpovim predsjedništvom blokirala je pomoć kako bi spriječila palestinsko vodstvo da traži povratak Palestinaca u Izrael. Međutim, ovaj prekid u dotoku financijske pomoći najozbiljniji je dosad, pogotovo jer se događa u trenutku kada je Gaza pod teškim vojnim napadom i traje nestašica hrane, lijekova i goriva.

Među zemljama koje su pauzirale pomoć su Sjedinjene Države, Njemačka i Velika Britanija. "Ako se financiranje ne nastavi, UNRWA neće moći nastaviti pružati svoje usluge i provoditi operacije u cijeloj regiji, uključujući u Gazi, nakon kraja veljače", rekao je glasnogovornik agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:52