SVI NA ULICAMA

Niz snažnih potresa uspaničio stanovnike glavnog kolumbijskog grada, cure prve snimke

Potres je izazvao trešnju zgrada i tisuće uspaničenih izveo na ulice. Čim su izašli, mašili su se mobitela i stali zvati svoje obitelji
 Raul ARBOLEDA/AFP

Potres magnitude 6,1 (Američki geološki institut kaže 6,3) pogodio je glavni grad Kolumbije Bogotu, no za sada nema izvještaja da je prouzročio ikakvu materijalnu štetu ili nekoga ozlijedio, piše France24.

Kolumbijski geološki institut (CGS) kaže da se potres dogodio u 12:04 sati po lokalnom vremenu (19:04 po hrvatskom). Epicentar mu je bio u gradu El Calvariju u središtu zemlje. Taj se grad nalazi 40 kilometara jugoistočno od Bogote.

image
Juan Pablo Pino/AFP
image
Juan Pablo Pino/AFP

CGS je rekao da je nakon prvog potresa uslijedilo manji potres magnitude 5,9.

France24 piše da je potres izazvao trešnju zgrada i tisuće uspaničenih izveo na ulice. Čim su izašli, mašili su se mobitela i stali zvati svoje obitelji.

"Snažno podrhtavanje u Bogoti. Ostanimo mirni i oprezni. Molim vas, vodite računa o mogućim naknadnim potresima. Smirenost, mirnoća i oprez", rekla je gradonačelnica Bogote Claudia Lopez.

Lopez je dodala da je primila izvještaje o ljudima koji su zapeli u liftovima i drugim manjim incidentima. "Ništa se ozbiljno nije dogodilo", ustvrdila je gradonačelnica Bogote.

image
Juan Pablo Pino/AFP
image
Juan Pablo Pino/AFP

"Bilo je snažno, dugo je trajalo", rekao je Adrian Alarcon (43). "Sve moje kolege ustale su i gledale jedni druge u smislu ‘što da radimo‘. Život ti se promijeni u sekundi. Ništa ne možeš učiniti, samo trčati i spasiti život", rekao je Alarcon.

Korisnici društvenih mreža rekli su da se potres osjetio i obližnjim gradovima Villavicenciju, Bucaramangi, Tunji i Ibagueu. Svi se oni nalaze nedaleko od epicentra.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Kolumbiji Francisco Palmieri držao je govor u jednom hotelu u Bogoti kada je grad pogodio potres. Palmieri je na tren prestao govoriti i pitao je li Bogotu upravo zatresao potres. Ambasador se potom nasmijao i nastavio govoriti. Hotel nije evakuiran.

Potres je doveo do stvaranja klizišta u Villavicenciju, a žitelji El Calvarija prijavili su da je potres zatresao prozore u domovima i poslovnim prostorima u gradu.

image
Raul ARBOLEDA/AFP
image
Raul ARBOLEDA/AFP

Središnja Kolumbija seizmički je prilično aktivno područje.

Kolumbija, zemlja kojom prolaze kordiljeri Anda i koja ima više od dvadesetak vulkana (od kojih su tri aktivna) na raskrižju je pacifičkog vatrenog prstena i andskog vulkanskog pojasa.

U Bogoti kao i u drugim velikim gradovima u zemlji, redovito se održavaju vježbe evakuacije stanovnika iz domova i ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:09