TRAGEDIJA U MOSKVI

Nova misteriozna smrt: ‘Anino tijelo pronašao je otac. Sjetite se što se dogodilo njenom šefu...‘

Mlada urednica omiljenih Putinovih novina pronađena je mrtva u Moskvi, u njezinoj kući u ulici Bolšoj Tišinski

Ana Careva

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Zamjenica glavnog urednika jedne od omiljenih novina ruskog predsjednika Vladimira Putina, Ana Careva, pronađena je mrtva u dobi od 35 godina, samo nešto više od godinu dana nakon misteriozne smrti svog šefa. Glavni urednik Vladimir Sungorkin (68) preminuo je pod misterioznim okolnostima u rujnu prošle godine.

Mrtvo tijelo Careve pronađeno je u Moskvi, u njezinoj kući u ulici Bolšoj Tišinski, što predstavlja posljednju u nizu misterioznih smrti u Rusiji.

Policija je otvorila istragu o smrti Careve, zamjenice urednika proputinovskog lista Komsomolskaja Pravda, izvijestila je medijska internetska stranica Baza. U prvim izvješćima nije bilo naznaka provale u njezin stan. "Nisu pronađeni nikakvi znakovi nasilne smrti", stoji u izvješću.

Poznato je da je Careva dobila nespecificiranu akutnu respiratornu virusnu infekciju i da je nekoliko dana imala visoku temperaturu. Međutim, medijska agencija Shot javila je kako se sumnja da je umrla od "akutnog zatajenja srca", prenosi britanski The Sun. Njezino tijelo pronašao je otac, koji se zabrinuo što je nije mogao kontaktirati od nedjelje.

Pokojnog šefa Zapad je sankcionirao

Careva je navodno bila zadužena za sadržaj na internetskoj stranici Komsomolskaja Pravda, što dakako uključuje i izvještavanje o Putinovom ratu protiv Ukrajine. Radi se o najvećoj news stranici u Rusiji sa 83,9 milijuna čitatelja u listopadu ove godine.

Careva je šest godina bila zamjenica glavnog urednika. Njezin šef Vladimir Sungorkin, glavni urednik i glavni direktor lista, umro je od "srčanog udara" tijekom poslovnog putovanja, nakon što je pokazao znakove gušenja u rujnu 2022. Njegova smrt se smatra sumnjivom.

Njegova smrt, često se nalazi na popisu nekoliko desetaka preuranjenih ili misterioznih smrti od početka Putinove invazije na Ukrajinu. Sungorkin je pao u nesvijest na putovanju po ruskom Dalekom istoku, nekoliko minuta nakon što je predložio svojem društvu da idu pronaći neko lijepo mjesto za ručak.

"Tri minute kasnije Vladimir se počeo gušiti. Izveli smo ga na svježi zrak, već je bio u nesvijesti... Ništa nije pomoglo. Liječnik koji je obavio prvi pregled rekao je da se očito radi o moždanom udaru. Ali ovo je početni zaključak", rekao je njegov kolega Leonid Zaharov.

Sungorkina je Zapad sankcionirao zbog rata. On je kao glavni urednik i generalni direktor Komsomolskaje Pravde radio od 1997. godine, nakon što se 1976. ondje zaposlio kao izvjestitelj.

Najveći list u Rusiji

Europska komisija ga je označila kao "jednog od glavnih aktera stranih aktivnosti manipulacije informacijama i uplitanja i propagandista koji često govore o Ukrajini, iznoseći dezinformacije i manipulirajući činjenicama".

Optužen je za širenje i legitimiranje agresivne antiukrajinske i antizapadne propagande Putinovog režima izravno pod Kremljem u jednom od najpopularnijih ruskih medija.

"Novine Komsomolskaja Pravda također se predstavljaju kao omiljene novine predsjednika Vladimira Putina", objavila je EK. Urednik je "zbog toga odgovoran za podupiranje radnji i politike koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine", izvijestila je EK.

Komsomolskaja Pravda su bile najveći list u SSSR-u i, nakon pada Sovjetskog Saveza, u Rusiji.

Careva je prije toga radila kao zamjenica urednika na tada neovisnoj radio postaji Eho Moskve, gdje joj je šef bio vrlo cijenjeni glavni urednik Aleksej Venediktov. Također je radila u državnoj novinskoj agenciji TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:14