REPORT GOJKA DRLJAČE

Ohio zatražio od suda da Google proglasi javnim dobrom: Evo što stoji u pozadini svega

Google koristi dominaciju u internetskim pretraživanjima da upravlja proizvodima Ohija i svojim vlastitim na diskriminatoran način
 Alain Jocard/AFP

Američka država Ohio zatražila je od suda da proglasi Alphabetov Google javnim dobrom. Prema tumačenju glavnog državnog odvjetnika Davea Yosta na taj bi način spriječili Google, kao platformu za pretraživanje i oglašavanje, da vlastitim uslugama daje povlašteni tretman. „Kada posjedujete željeznicu ili energetsku kompaniju ili toranj za mobilnu telefoniju, morate svakoga tretirati jednako te svakome osigurati pristup pod istim uvjetima“, naglasio je u izjavi za javnost Dave Yost.

U sudskoj tužbi države Ohio ističe se kako Google kontrolira 90 posto pretraživanja na internetu i 95 posto pretraživanja na mobilnim uređajima te tu svoju poziciju koristi pri zahtjevima za pretraživanje za privilegirano pozicioniranje svojih proizvoda, iako bi neki drugi rezultati pretraživanja bili bolji odgovori. Dvije trećine Google pretraživanja u 2020. godini obavljeno je bez napuštanja Googleove platforme.

„Google koristi dominaciju u internetskim pretraživanjima da proizvodima Ohija i vlastitim proizvodima upravlja na diskriminatoran način“, naglasio je Yost.

Iz Googlea su odgovorili kako će se braniti na sudu te naglasili kako građani Ohija ne žele da se Google vodi kao naftna ili energetska kompanija te su zaključili kako tužba nema zakonsko utemeljenje.

Sudska tužba protiv Googlea u sebi ne sadrži zahtjev za novčanom odštetom nego je fokus na sprečavanju nejednakog tretmana:

„Googleovi proizvodi i usluge često se ističu u atraktivnim formatima na vrhu rezultata pretraživanja iznad organskih rezultata. Google dodatno prezentira svoje proizvode na pojačani način u rezultatima pretraživanja kako bi osigurali više klikova“, naglašeno je u tužbi.

Tužba Ohija samo je jedan od nizu pravnih okršaja pokrenutih poput high tech kompanija kao što su Alphabeth ili Facebook.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:57