MAKO I KEI

Ona je japanski Harry, a on njezina Meghan: Intrigantna priča o paru koji je uzdrmao carski dvor

Mako je izbjegla tradicionalne rituale uobičajene na kraljevskim vjenčanima i odbila miraz od 1,3 milijuna dolara
Mako i Kei Komuro 
 Nicolas Datiche/AFP

Kad je 2017. tadašnja japanska princeza Mako objavila da se zaručila za bivšeg kolegu s fakulteta Keija Komura, objasnila je da je osvojio njezino srce 'osmijehom vedrim poput sunca', piše BBC.

Zaljubljeni par upoznao se prije pet godina dok su oboje još studirali te su najavili vjenčanje već iduće godine. To je ujedno značilo da će princeza Mako postati obična građanka jer ženski članovi kraljevske obitelji ne mogu zadržati svoj kraljevski status ako se udaju za obične građane.

Njihovi zaljubljeni osmjesi uspjeli su osvojiti srca Japanaca unatoč tome što se od članova kraljevske obitelji očekuje da njeguju tradiciju. Medijski izvještaji o udaji princeze bili su uglavnom pozitivni.

No to se ubrzo promijenilo.

Razmirice u obitelji

Dva mjeseca kasnije pojavili su se prvi novinski napisi o navodnoj razmirici zbog novca između Komurove majke i njezinog bivšeg zaručnika, koji tvrdi da mu majka i sin nisu otplatili do kraja neki dug. Neki su se zato pitali hoće li Komuro u budućnosti imati financijskih problema.

Percepcija javnosti se promijenila. Vjenčanje je na kraju odgođeno uz službeno objašnjenje da mladom paru treba više vremena za organizaciju.

image
Mako i Kei Komuro
Nicolas Datiche/AFP

Bivša princeza koja se sada zove Mako Komuro, prvo je dijete mlađeg brata sadašnjeg japanskog cara, princa Akishina i princeze Kiko. Rođena je 23. listopada 1991. te je isprva slijedila kraljevsku tradiciju i pohađala školu Gakushuin u kojoj se školuju svi pripadnici kraljevske obitelji.

No, tradiciju je prekinula upisavši se na Međunarodni kršćanski fakultet u Tokiju gdje je studirala umjetnost i kulturnu baštinu, a provela je i godinu dana na Sveučilištu u Edinburghu. Kasnije je diplomirala na Sveučilištu Leicester te kazala da je 'studiranje bilo sjajno iskustvo'.

Ljudi bliski princezi Mako govore da je ona neovisna i simpatična mlada žena koja želi nastaviti razvijati svoju karijeru paralelno s obnašanjem kraljevskih dužnosti.

image
Bivša princeza Mako
Kazuhiro Nogi/AFP

Upoznali se 2012.

Keija Komura, rođenog također 1991. godine, upoznala je na sastanku studenata koji su 2012. planirali ići studirati u inozemstvo. Zbog njegovog neplemićkog porijekla, tabloidi su dugo tragali za nekakvim prljavim rubljem iz njegove obitelji. Tijekom skandala 2018. godine, preselio se u New York kako bi studirao pravo na Sveučilištu Fordham, a mladi je par za to vrijeme održavao vezu preko interneta.

U Japan se vratio tek prošlog rujna, no taj povratak nije prošao bez kontroverzi. Viđen je odjeven vrlo ležerno i s dužom kosom vezanom u rep što je mnogima bio znak da nema namjeru oženiti tadašnju princezu.

No, par se u listopadu napokon vjenčao. Mako je izbjegla tradicionalne rituale uobičajene na kraljevskim vjenčanima i odbila uobičajeni iznos od 1,3 milijuna dolara koji se kao miraz daje ženskim članovima obitelji kad zbog udaje napuštaju dom.

S obzirom da je Mako bila prva članica japanske kraljevske obitelji koja je to učinila, to je bio još jedan značajan odmak od tradicije.

Otvorene "financije"

Pitanja o financijskom stanju Keija Komura i dalje su otvorena, unatoč njegovim tvrdnjama da je novac koji on i majka navodno duguju - a radi se o 35.000 dolara - zapravo bio dar, a ne posudba, te da će novac ipak vratiti. Za vrijeme njihova vjenčanja održao se i manji prosvjed na kojemu su okupljeni držali plakate s natpisima 'Zaštitite našu kraljevsku obitelj' i 'Kraljevska obitelj je duša Japana'.

image
Prosvjed tijekom vjenčanja
Kazuhiro Nogi/AFP

Vrlo detaljno izvještavanje o vjenčanju u medijima, kao i bezobzirni napadi na društvenim mrežama, utjecali su na mentalno zdravlje princeze Mako te ona sad pati od PTSP-a, objavila je japanska novinska agencija specijalizirana za vijesti s dvora.

Na konferenciji za medije održanoj nakon vjenčanja, Mako je rekla kako su joj netočni napisi o njezinom mužu prouzročili 'veliki strah, stres i tugu'.

'Kei je za mene nezamjenjiv. Za nas je brak neophodan izbor kako bismo živjeli slijedeći svoja srca.'

Komuro, koji je prije vjenčanja ipak odrezao svoj repić, zakleo se da će uvijek štititi svoju suprugu. 'Volim Mako. Želim jedini život koji imam provesti s onom koju volim', kazao je.

Očekuje se da će se mladi par preseliti u SAD gdje Komuro radi kao odvjetnik. Taj je potez izazvao neizbježne usporedbe s princem Harryjem i Meghan Markle te paru priskrbio nadimak 'japanski Meghan i Harry'.

Mako će, očekuje se, još neko vrijeme provesti u Tokiju kako bi se pripremila za selidbu. To uključuje i vađenje putovnice po prvi puta u njezinom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:57