ŠEF EKSPEDICIJE

‘Ono što traje godinu dana mi moramo napraviti u 48 sati, ali jedna stvar mi nikako nije jasna‘

Tijekom zarona 2022. komunikacija je prekinuta i podmornica je izgubila kontakt na 2,5 sata te nikada nije došla do olupine Titanica
 Blue Marble Private/Ferrari/Profimedia/Blue Marble Private/ferrari/profimedia

Američka obalna straža vodi operaciju spašavanja petero ljudi u podmornici koja je nestala 18. lipnja tijekom putovanja u svrhu istraživanja potonulog Titanica.

Tvrtka koja stoji iza te ekspedicije, OceanGate, prvo takvo putovanje do olupine Titanica je upriličila 2021. godine, a zatim ponovno 2022. Ove godine su priopćili da imaju planove nastaviti to raditi svake godine kako bi se dodatno dokumentirala olupina Titanica i utvrdila njezina stopa propadanja.

Zamisao izvršnog direktora Stocktona Rusha je da plovilo poput Titana, za razliku od podmornice koja je potpuno autonomna, treba matični brod koji bi ga lansirao. Vozilo je izrađeno od karbonskih vlakana debljine pet inča s kupolom od titana na svakom kraju. Zamisao je da je plovilo lansirano i vraća se na svoje pomoćno plovilo - Polarni princ.

Novinar CBS-a David Pogue istaknuo je neke od Titanovih neobičnosti kao dio reportaže 2022. godine, kada se i sam pridružio ekspediciji do olupine Titanica. Tako je spomenuo elemente koji su se činili improviziranima od običnih dijelova, piše Quartz..

Prekid komunikacije

Pod vodom nema GPS-a pa bi površinski brod trebao voditi podmornicu do olupine Titanica slanjem tekstualnih poruka. Tijekom zarona 2022. godine, o kojem je CBS izvijestio, komunikacija je prekinuta i podmornica je izgubila kontakt na 2,5 sata te nikada nije došla do olupine Titanica, rekao je Pogue.

On nije jedini koji je ispričao takvu priču. Mike Reiss, scenarist TV komedija koji je radio an Simpsonima, također je na to putovanje krenuo prošle godine. I on je rekao da je došlo do prekida komunikacije u sva tri zarona u kojima je on sudjelovao, uključujući i jedno do Titanica.

Crvena zastava

Pogue je, kako bi se pridružio ekspediciji, morao potpisati ugovor. U njemu je pisalo sljedeće:

- Ovo eksperimentalno plovilo nije odobreno ni certificirano od strane bilo kojeg regulatornog tijela i moglo bi uzrokovati fizičku ozljedu, emocionalnu traumu ili smrt.

Na web stranici OceanGatea stoji da će se ekspedicije provoditi u skaldu sa Smjernicama Nacionalne uprave za oceane i atmosferu te u skladu sa smjernicama UNESCO-a za očuvanje mjesta podvodne svjetske baštine. No nigdje nema dokaza o provjeri i dobivanju regulatornog odobrenja na samom plovilu.

Nema plana za bijeg

Postoji najmanje sedam različitih funkcija koje omogućuju podmornici da se vrati na površinu pa je stvarno zabrinjavajuće što se to još nije dogodilo, rekao je Pogue za BBC.

Ako je podmornica ostala zarobljena na dnu oceana, ne postoji rezervni plan niti kapsula za spašavanje.

Zanimljivo, prošlog studenog je šef OceanGatea Stockton Rush rekao da opasnosti nema jer je tlačna posuda rađena u suradnji s Boeingom i NASA-om te Sveučilišten u Washingtonu.

- Sve ostalo može otkazati, potisnici, svjetla... ali i dalje ćete biti sigurni, izjavio je Rush tada.

‘Zašto se uopće sada kretalo na putovanje?‘

Vođa ekspedicije na Titanic je objasnio zašto je potraga za turističkom podmornicom Titan izazovan zadatak.

Istraživač G. Michael Harris koji je 30 godina radio s Paul-Henryjem Nargeoletom, jednim od putnika na nestaloj podmornici, više je puta putovao do olupine Titanika kako bi pronašao artefakte.

Kaže da bi takva misija mogla uključivati planiranje koje traje i do godinu i pol, a to nije nešto što se može skupiti u samo 48 sati.

- Morate mobilizirati opremu, izvući ju van, a nisam siguran da postoji nešto što je dovoljno blizu, a što se može spustiti na dubinu Titanica, ako je ta podmornica uopće tamo.

Harris je rekao i da u razdoblju od lipnja do rujna vrijeme kada mirne vode znače da su zaroni sigurniji u Sjevernom Atlantiku, no dodaje da je putovanje brodova OceanGatea počelo prerano u sezoni.

- Nisam siguran zašto se išlo tako brzo. Moraju se poduzeti sve mjere opreza kako nešto ne bi pošlo po zlu, ili barem ublažiti sve moguće kako bi se to osiguralo, rekao je Harris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:16