OPASNI PROTIVNIK

‘Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu!‘: Tko je čovjek koji je postao najveći Orbanov neprijatelj

‘Orban protiv mene troši milijarde na američke gurue za kampanje i majstore propagande i mržnje‘

Peter Magyar (u sredini)

 Attila Kisbenedek/Afp

Viktor Orban, premijer s najdužim stažem u Europi, vlada Mađarskom od 2010. No, u samo tri mjeseca bivši saveznik, koji je sada postao rival, prikupio je toliku potporu da ga je vlada pokušala na sve načine diskreditirati. Péter Magyar, 43-godišnji odvjetnik, bivši diplomat i izdanak stare budimpeštanske konzervativne obitelji, istupio je iz vladajuće stranke Fidesz u veljači optuživši je za korupciju i licemjerje.

- Moj cilj je oduzeti Fideszu većinu na sljedećim izborima i prisiliti na formiranje koalicije, rekao je Magyar u intervjuu za Financial Times dodavši da će raditi s Fideszom bez Orbana. Njegova je poruka pronašla put do mnogih Mađara nakon četiri uzastopna mandata Fidesza, a deseci tisuća su izašli na ulice u znak podrške na nedavnim skupovima.

Konzervativna stranka kojoj se pridružio, Tisza, profitirat će od Magyarovog skoka u anketama. Njegova potpora trenutno iznosi 10 posto, što je među najvišim potporama u oporbi. Fidesz ima potporu otprilike 40 posto birača, a sljedeći opći izbori zakazani su za 2026.

Uznemirena Magyarovim iznenadnim usponom baš u trenutku kada se približavaju europski i lokalni izbori u lipnju, vlada je angažirala niz resursa u pokušaju da ga diskreditira. Magyar je na Facebooku uzvratio rekavši da Fidesz ‘troši milijarde na američke gurue za kampanje i majstore propagande i mržnje‘.

Magyar, koji nikad nije obnašao neku dužnost na koju ga je izabrao narod, pozicionira se kao konzervativac, no kaže da je ‘otvoren za sve ostale‘. Cilj mu je, kaže, ne razočarati birače Fidesza, kao ni pristaše oporbe.

- U Fideszu sam se žalio na oligarhe i neprihvatljive aspekte sustava, no rečeno mi je da se nastavim smješkati ili da nastavim raditi ignorirajući te stvari. Nisam planirao političku karijeru, ali ovo je prilika koja se pruža jednom u životu, dodaje.

Analitičari kažu da je Fidesz u strahu od potpore koju Magyar dobiva od javnosti, ali i potencijalnom štetom koju bi njegova retorika mogla prouzročiti, piše Financial Times.

- Fidesz je u kriznom stanju. Pokušavaju zadržati svoju temeljnu bazu, no znaju da će vjerojatno izgubiti stotine tisuća od svojih 2 milijuna i više glasača, kaže Róbert László iz think-tanka Political Capital.

Magyar je iskoristio trenutak slabosti premijera, dodaju analitičari. U veljači je Orban bio prisiljen odobriti paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura, čemu se dugo protivio. Tada su ga uhvatili u skandalu oko predsjedničkog pomilovanja za muškarca osuđenog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djece. Kada je njegova bivša supruga odstupila s dužnosti zbog te afere, Magyar je pokrenuo kampanju protiv vladajuće stranke. Na skupu ovog mjeseca se okupilo 100.000 ljudi.

Ljudi unutar Fidesza kažu da je Magyarova kampanja u pitanje dovela Orbanovu sposobnost da zadrži glasače i održi stranačku koheziju.

image

Peter Magyar

Attila Kisbenedek/Afp

- Fidesz je iz unutarnjih razloga odlučio prestati ignorirati Magyara. Moraju ga diskreditirati jer ovo što je počelo je vrlo opasno. To možda neće ojačati Mađare, ali može potkopati Fidesz, rekao je analitičar Gábor Török za politički kanal Partizán.

János Lázár, ministar graditeljstva i Orbánov saveznik, rekao je prošlog tjedna da Magyar nije bezopasan te da ga ne treba precijeniti, ali niti podcijeniti. Fidesz je nastojao oslabiti Magyarovu privlačnost prikazujući ga samo kao još jedan dio rascjepkane i slabe mađarske opozicije.

- Cilja Orbana, ali tu je udario u zid. Moć premijera je neoštećena, privlači stabilnih 40-50 posto birača, rekao je Ágoston Mráz, voditelj provladinog think-tanka Nézőpont.

Magyar, poput Orbana, odbacuje ‘dvostruke standarde EU-a‘ i kaže da Europska unija ne bi trebala forsirati reforme pravosuđa uskraćivanjem sredstava: - Bruxelles bi trebao shvatiti, kao i Washington, da je pritisak na Mađarsku kontraproduktivan. Orbán nastavlja pobjeđivati dijelom jer održava privid ove borbe s Bruxellesom.

Što se tiče Rusije, Magyar kaže da prekidanje svih veza neće dovesti do mira, no dodaje: - Možda smatrate da je ruska veza dobra stvar, ali mi smo članovi EU kluba, povezani sa zapadnim gospodarstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:29