UNIŠTENA ZADNJA NADA

Palestincima sada prijeti potpuna katastrofa: ‘Izrael je to napravio bez ijednog dokaza!‘

Šef UNRWA-e tvrdi da je Izrael uhitio nekoliko zaposlenih i prisilio ih mučenjem na lažna priznanja
 -/Afp

UN-ova organizacija za pomoć izbjeglim Palestincima UNRWA prije rata u Gazi brinula se o oko 5,6 milijuna izbjeglih Palestinaca, no otkako je Izrael optužio UNRWA-u da je 12 njezinih djelatnika sudjelovalo u Hamasovu napadu na Izrael 7. listopada, 16 zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama prestalo ih je financirati.

Odluku SAD-a o prekidu financiranja slijedile su Velika Britanija, Australija, Njemačka i druge zemlje, dodatno otežavajući ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju u Gazi gdje više od dva milijuna ljudi ovisi o UN-u. UNRWA je sada ostala bez 70 posto svojeg proračuna, a osim Gaze, pomažu palestinskim izbjeglicama u Jordanu, Libanonu, Siriji i na Zapadnoj obali. Vode 58 izbjegličkih kampova i školuju više od 500.000 učenika.

UNRWA ima 30.000 zaposlenih. Kako se ispostavilo da Izrael ne dostavlja dokaze za tvrdnju da je 12 pripadnika UNRWA-e (od kojih je devet danas živo) sudjelovalo u napadu na Izrael, EU je odblokirala pomoć od 54 milijuna eura. Sve su glasnija upozorenja da Izrael ne dostavlja dokaze i da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu godinama pokušavao riješiti UNRWA-e, kako to podsjeća britanski Guardian.

Nakon što je objavljeno da američke tajne službe smatraju da Izrael nije dao dokaze protiv pripadnika UNRWA-e, Izrael je intenzivirao optužbe protiv UN-a. UN, pak, neprestano upozorava da je situacija u Gazi katastrofalna zbog napada Izraela, do te mjere da dužnosnici UN-a optužuju Izrael za ratne zločine protiv civila, pa i genocid. Četvrtina stanovništva gladuje.

Izrael je u ponedjeljak optužio UNRWA-u da među zaposlenima ima 450 "vojnih operativaca terorističkih skupina u Gazi". Kao ni u slučaju prvih dvanaest, nisu dali imena ni dokaze za te tvrdnje, piše ugledni američki Foreign Policy.

Bidenova administracija ishitreno je uništila najvažniju humanitarnu organizaciju za pomoć civilima u Gazi, optužuje američki magazin Mother Jones. Sredinom siječnja je Philippe Lazzarini, čelnik agencije UNRWA, dobio od Izraela imena 12 zaposlenika koji su navodno sudjelovali u Hamasovu napadu 7. listopada. Lazzarini je i bez dokaza otpustio te ljude i odletio u Washington kako bi zadržao podršku najvećeg financijera. No, Bidenova administracija je odmah obustavila isplate humanitarnoj organizaciji o kojoj ovisi 80 posto pomoći Gazi. Petnaest drugih zemalja slijedilo je američku odluku te je zaleđeno 450 milijuna dolara ili dvije trećine proračuna. Nakon ožujka ostat će bez novca, apeliraju iz UNRWA-e.

Izrael je u međuvremenu ustvrdio da su ukupno 190 zaposlenika UNRWA-e, uključujući učitelje, također bili vojnici Hamasa ili Islamskog džihada. Izraelska vojska rekla je da je ispod sjedišta UNRWA-e u Gazi pronađen tunel te da su oružje i streljivo pronađeni u zgradi sjedišta.

Netanyahu je dugo pokušavao diskreditirati UNRWA-u, a Trumpova administracija uskratila im je sredstva u fiskalnim godinama 2019. i 2020. Samo postojanje UNRWA-e podsjetnik je svijetu da su milijuni Palestinaca prema međunarodnom pravu i dalje izbjeglice koji imaju pravo na povratak u svoje bivše domove, piše Mother Jones. UNRWA je osnovana 1949. kako bi pomogla Palestincima koji su ostali bez doma stvaranjem Države Izrael. Mandat joj, prema UN-ovoj rezoluciji 194, treba isteći tek nakon što se postigne pravedno i prihvatljivo rješenje statusa palestinskih izbjeglica, podsjeća u članku u Guardianu šef palestinskog izaslanstva u Australiji Izzat Abdulhadi. Prihvaćanje Izraela u članstvo UN-a bilo je uvjetovano obvezom da se palestinskim izbjeglicama omogući povratak. Već samo postojanje UNRWA-e znak je stalnog izraelskog nepoštivanja obveza i prema međunarodnoj zajednici i prema Palestincima koje nastavlja raseljavati, piše Abdulhadi.

Svakodnevni dokazi o izraelskim ratnim zločinima nisu dovoljni da bi SAD Izraelu prestao slati oružje, a jedna nedokazana optužba može uništiti ono što održava Palestince u Gazi na životu, kritizira Khaled Elgindy, suradnik američkog Instituta za Bliski istok. Brzina kojom je Bidenova administracija obustavila pomoć UNRWA-i iznenadila je i bivše dužnosnike administracije, navodi Mother Jones, a navodno ni Bidenovi suradnici nisu očekivali da će ih toliko zemalja slijediti pa će djelovanje UNRWA-e biti dovedeno u pitanje. Istraga o izraelskim optužbama traje, SAD je nedavno najavio 53 milijuna dolara humanitarne pomoći za Palestince kroz Svjetski program za hranu i druge organizacije.

image

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Ronen Zvulun/Afp

U siječnju je Izrael optužio 12 radnika UNRWA-e za sudjelovanje u napadu 7. listopada. Sedam ih je upalo na izraelski teritorij, od kojih je jedan pomagao u otmici, a drugi u krađi tijela izraelskog vojnika. UN je 26. siječnja otpustio devet osumnjičenih i 29. siječnja pokrenuo internu istragu. Glasnogovornik UN-a prošli je tjedan rekao da tek trebaju dobiti dokaze iz Izraela - odnosno, da ih nisu dobili, prenosi Guardian. Nakon vijesti da je UN završio istragu bez dokaza Izraela EU je najavila da će nastaviti s financiranjem UNRWA-e, uz isplatu 50 milijuna eura odmah, nakon čega će slijediti dodatna 32 milijuna eura nakon završetka istrage i provedbe niza reformi.

Dvojica optuženih su mrtva, a jedan u procesu identifikacije. Analizirajući dokaze o suradnji radnika UNRWA-e s Hamasom, koje su izraelske tajne službe podijelile s vodećim američkim medijima, Financial Times je izvijestio da ne pružaju dokaze za tvrdnje Izraela. U veljači je WSJ objavio da Nacionalno obavještajno vijeće SAD-a ima "nisko povjerenje" u izraelske navode o umiješanosti osoblja UNRWA-e u napade 7. listopada i da ih SAD dosad nije uspio potvrditi. Šef UNRWA-e Philippe Lazzarini tvrdi da je Izrael uhitio nekoliko zaposlenih i prisilio ih mučenjem na lažna priznanja o navodnim vezama UNRWA-e s Hamasom. To je dio "namjerne i usklađene kampanje potkopavanja" UNRWA-e, ustvrdio je u ponedjeljak na Općoj skupštini UN-a.

Paralelno s istragom UN-a, u tijeku je šira revizija aktivnosti i neutralnosti UNRWA-e, koju vodi bivša francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, uz potporu tri nordijske istraživačke organizacije. Tu je reviziju naručio glavni tajnik UN-a u siječnju, prije nego što je Izrael izašao sa svojim optužbama. Izvješće bi trebalo biti gotovo sredinom travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:41