MOHAMAD ŠTAJEH

Palestinski premijer podnio ostavku!

Njegovu ostavku još mora prihvatiti Abas, koji ga može zamoliti da privremeno ostane na dužnosti dok se ne imenuje trajna zamjena

Mohamad Štajeh

 Zain Jaafar/AFP

Palestinski premijer Mohamad Štajeh rekao je u ponedjeljak da podnosi ostavku kako bi omogućio postizanje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim angažmanima nakon izraelskog rata protiv islamističke skupine Hamasa u Gazi.

Taj potez dolazi usred sve većeg pritiska SAD-a na predsjednika Mahmuda Abasa da napravi promjene u vladi dok su pojačani međunarodni napori da se zaustave borbe u Gazi i počne rad na političkoj strukturi koja može upravljati palestinskom državom nakon rata.

Njegovu ostavku još mora prihvatiti Abas, koji ga može zamoliti da privremeno ostane na toj dužnosti dok se ne imenuje trajna zamjena.

U izjavi kabinetu, Štajeh, ekonomist koji je preuzeo dužnost 2019., rekao je da će sljedeća faza morati uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Gazi, koja je opustošena nakon gotovo pet mjeseci teških borbi.

Dodao je da će sljedeća faza "zahtijevati nove vladine i političke aranžmane koji će uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Pojasu Gaze, pregovore o nacionalnom jedinstvu i hitnu potrebu za međupalestinskim konsenzusom".

Osim toga, to bi zahtijevalo "proširenje vlasti Palestinske uprave nad cijelom zemljom Palestinom".

Palestinske vlasti, formirane prije 30 godina prema privremenim mirovnim sporazumima iz Osla, imaju ograničenu vlast nad dijelovima okupirane Zapadne obale, ali su izgubile vlast u Gazi nakon borbe s Hamasom 2007. godine.

Fatah, frakcija koja kontrolira Palestinsku samoupravu, i Hamas uložili su napore da postignu dogovor oko vlade nacionalnog jedinstva i trebali bi se u srijedu sastati u Moskvi. Visoki dužnosnik Hamasa rekao je da taj potez mora biti popraćen širim sporazumom o upravljanju za Palestince.

"Ostavka Štajehove vlade ima smisla samo ako je u kontekstu nacionalnog konsenzusa o dogovorima za sljedeću fazu", rekao je za Reuters visoki dužnosnik Hamasa, Sami Abu Zuhri.

Izrael je izvijestio da će uništiti Hamas i kaže da iz sigurnosnih razloga neće prihvatiti vlast Palestinske uprave nad Gazom nakon rata. Rat je izbio nakon napada na jugu Izraela 7. listopada, u kojem su militanti Hamasa ubili oko 1200 Izraelaca i stranaca, prema izraelskim podacima.

Dosad je, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, izraelska vojska u napadima na Pojas Gaze ubila blizu 30.000 Palestinaca, a gotovo cijelo stanovništvo protjerano je iz svojih domova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00