FRANJO PROTIV RATA

Papa: ‘Imam informacija o okrutnosti trupa koje dolaze iz Rusije. Najokrutniji su Čečeni i Burjati‘

Kad govorim o Ukrajini, govorim o mučeničkom narodu. Kad ima mučeničkog naroda, ima i onoga tko ga muči, rekao je Papa

Papa Franjo

 Filippo Monteforte/Afp

"Sanjari mira" su uzori koje poglavar Katoličke crkve papa Frane nudi mladima, ufajući se barem u novi naraštaj. Tisućama učenika i nastavnika, okupljenih na nacionalnom susretu u svrhu odgoja za mir, Papa je u ponedjeljak u vatikanskoj Dvorani Pavla VI preporučio za primjere trojicu: "mladog sanjara", kako je Papin zemljak Jorge Luis Borges nazvao Franu Assiškoga (po kome je Papa odabrao svoje monaško ime), papu Ivana XXIII, te vlč. Martina Luthera Kinga. Prva dvojica su katolički sveci, treći je evangelistički mučenik.

Podsjetio je da se dogodine navršava 60 godina otkad je umirući Ivan XXIII objavio encikliku Pacem in Terris (Mir na Zemlji). "Čitajte ju i proučavajte je, veoma je aktualna", preporučio je Papa učenicima. Prema toj enciklici, mir može proizaći samo iz preispitivanja, u osobitom (humanističkom) smislu, vrijednosti pojedinca, koja se ne ne utapa u sustavu, bio on kapitalistički ili socijalistički. To je takozvani "treći put", odnosno "put zdrava razuma", koji prihvaća i Frane. Stoga je kanonizirao Ivana XXIII i bez drugog "čuda", rekavši: "Svi znaju da je bio svet." Baš kao mirotvorac.

Papa Frane sve upornije i učestalije zaziva mir u svijetu, a ponajprije na ratištima. I dalje propovijeda protiv oružja, protiv onih koji ga proizvode, prodaju odnosno kupuju. Unatoč tome ratuje se sve žešće, potražnja za oružjem premašuje ponudu. Promjena je, možda, samo u tome što Papu grde sve više, i s vojnih i s ideoloških bojišnica. Ima ga na zubu i sistem i režim, ukoliko je sazdan na nasilju ili njime prožet.

Novi je povod za to i Papin razgovor, prije sedmice dana, s urednicima sjevernoameričkoga isusovačkoga America Magazinea. Njima je naglasio da "polarizacija nije katolička", pozvavši vjernike: "tražimo uvijek sklad razlika". Upućen polariziranoj Crkvi u USA, poziv je indirektno namijenjen i Njemačkoj, gdje je Sinodski put izbacio na površinu radikalnu polarizaciju.

Rat je, definitivno, maksimalan stupanj polarizacije. Papa je američkim jezuitima ponovio poznati podatak da je ponudio posredovanje za mir već drugi dan rata u Ukrajini. Radi toga je otišao u rusku ambasadu pri Svetoj Stolici, bez uspjeha.

"Kad govorim o Ukrajini, govorim o mučeničkom narodu. Kad ima mučeničkog naroda, ima i onoga tko ga muči. Kada govorim o Ukrajini, govorim o okrutnosti, jer imam mnogo informacija o okrutnosti trupa koje ulaze. Generalno najokrutniji su možda oni koji dolaze iz Rusije, ali ne iz ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje. Naravno, ruska država je ta koja napada. Vrlo je jasno. Ponekad se trudim ne precizirati da ne uvrijedim, nego općenito osudim, čak i ako se dobro zna koga osuđujem."

I te su Papine riječi, na tragu "zdrava razuma" sv. Ivana XXIII, izazvale oštre napade iz službene Moskve. Papa je optužen za rusofobiju - eda bi bio eliminiran kao eventualni mirovni posrednik. Mir je, naime, smetnja politici i biznisu zasnovanima na polarizaciji i ratu. Sanjari mira su kost u grlu profiterima rata.

I jedan silovatelj je previše

O spolnim zlostavljanjima maloljetnih Papa je rekao američkim urednicima: "Kad sam se prije dvije i pô godine sastao s predsjednicima biskupskih konferencija, tražio sam službenu statistiku: 42-46 posto zlostavljanja događa se u obitelji ili u susjedstvu. Zatim po brojnosti slijedi svijet sporta i obrazovanja, a 3 posto je katoličkih svećenika. Moglo bi se reći: ‘Hvala bogu, malo ih je‘. Ne, da je i jedan, monstruozan je."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:02