PLAN PLAVA PLAŽA

Prvi put su nešto slično izveli u Normandiji: SAD pokreće veliku i neočekivanu operaciju za Gazu

Sjedinjene Države na velikom su udaru palestinske dijaspore i drugih zabrinutih građana zbog humanitarne katastrofe u Gazi

Odlazak američkih vojnika na Bliski istok. Sedma transportna brigada sudjelovat će u misiji uspostave humanitarnog koridora za Gazu.

 

 Roberto Schmidt/Afp

Nakon dopremanja iz zraka američka vojska stanovnicima Gaze slat će hranu putem umjetnog pristaništa koje će postaviti ispred obale blokiranog palestinskog teritorija, javlja BBC.

U složenoj i prilično neočekivanoj operaciji sudjelovat će više od 1000 američkih vojnika. Pentagon je, objavljujući svoje planove, istaknuo da neće biti "američkih čizama na tlu Gaze", a to će se, naveli su, osigurati korištenjem usluga relativno nepoznate privatne kompanije Fogbow.

Cilj je osigurati hranu stanovništvu koje bi uskoro, ako se nešto ne poduzme, moglo početi masovno patiti od gladi. O tome se nedavno oglasio i EU, čiji je šef diplomacije Josep Borrell situaciju u Gazi nedavno opisao kao "rat izgladnjivanjem". Sjedinjene Države, na velikom udaru palestinske dijaspore i drugih zabrinutih građana zbog humanitarne katastrofe koja se odvija u Gazi, namjeravaju svakog dana dostaviti obroke za dva milijuna stanovnika opkoljenog komada kopna. Time bi bila podmirena potreba gotovo svih 2,3 milijuna stanovnika.

No, bit će to i golema logistička vježba, komentira BBC donoseći detalje. Pentagon tako namjerava postaviti dvije goleme strukture: golemo plutajuće pristanište za brodove koji dolaze s hranom i mol koji će se "usaditi" u obalu.

Pristanište će biti sastavljeno od čeličnih segmenata, a mol dugačak 548 metara imat će dva prometna traka i bit će spojen s kopnom. Brodovi će dostavljati pomoć do pristaništa, a nakon iskrcavanja teret će se ukrcavati na manje brodice i prevoziti do mola. Odatle će se prevoziti vozilima do kopna i distribuirati u Gazi.

image

Ratni ramazan 2024.: Djevojčica pred iftarskim obrokom u gradu Rafahu

Mohammed Abed/Afp
image

Dijeljenje iftara u Gazi 12. ožujka 2024., Rafah.

Mohammed Abed/Afp
image

Palestinka hrani dječaka za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana, 2024.

Mohammed Abed/Afp

Mnogi iskusni američki operativci smatraju da operacija neće biti nimalo lagana. Puno je toga što može poći po zlu. To se, uostalom, vidjelo i prilikom bacanja hrane iz zraka, rezultat čega je bila i velika tragedija s više poginulih građana očajnih za hranom.

No, operacija čiji je službeni naziv "Združena prekoobalna logistika" američkim snagama nije prva takva. Prakticirala se već nekoliko puta - u Kuvajtu, Somaliji, na Haitiju i u srednjoj Americi. Tada se dostavljala pomoć nakon prirodnih katastrofa. Prvi je put nešto slično izvedeno u Drugom svjetskom ratu i operaciji nakon iskrcavanja u Normandiji, piše BBC. Operacija u Gazi interno je prozvana "Plan plava plaža".

Britanski javni servis napominje da kompaniju Fogbow vode Sam Mundy i Mick Mulroy. Prvi je veteran američkih marinačkih snaga. Drugi je bivši agent CIA-e i nekadašnji pomoćnik ministra obrane za Bliski istok.

image

Pogled na Gazu iz Izraela, 13. ožujak 2024.

Jack Guez/Afp

Prema izjavama neimenovanih izvora koje prenosi BBC, izraelski kadrovi vodit će računa o "sigurnosnom aspektu" operacije i paziti da se do mola i stranih operativaca ne provuče netko nepoželjan. Pristup pomoći i dostava stanovništvu bit će u rukama lokalnih, nenaoružanih Palestinaca.

Humanitarna će pomoć u Gazu i dalje ulaziti i kopnenim putem, koji je najefikasnija metoda dopremanja pomoći. Ona je nezamjenjiva, poručuju američki izvori, a morsko čvorište bi, uostalom, prema predviđanjima bilo spremno i funkcionalno tek za dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:19