ŠOK NA OTOKU

Prvo se osjeti nepodnošljiv smrad, a onda kreće kaos: ‘Ovo je skandal, pa to su naše najbolje plaže!‘

Građani su bili svjedoci potresnih prizora kao posljedice izljeva: zatvorenih plaža tijekom vikenda, mrtvih riba što plutaju i zagađenja vode

Ilustracija

 Mike Lane/Biosphoto Via Afp

Prvo se osjeti nepodnošljiv smrad, a onda hrpa sanitarnih proizvoda počne plutati na površini: toalet papir, tamponi, pa i izmet. Ovako stanovnici engleskih obalnih naselja opisuju pogoršano stanje vode nakon niza izljeva kanalizacije.

Građani su bili svjedoci potresnih prizora kao posljedice izljeva: zatvorenih plaža tijekom vikenda, mrtvih riba što plutaju u rijekama i zagađenja vode.

U 2021., sadržaj otpadnih voda ispuštan je 2,7 milijuna sati - što je ekvivalent ispusta tijekom više od 300 godina. Kanalizacija se 2023. izlijevala u vode Ujedinjenog Kraljevstva dvostruko dulje nego 2022., čak 3,6 milijuna sati, što je ekvivalent više od 400 godina.

Plivačka utrka u Temzi blizu Londona, godišnji događaj koji se redovito održava od 1890., otkazan je zbog straha od posljedica izljeva kanalizacije dulje od deset sati. Među najteže pogođenima su i popularne plaže Brighton i Hove u Sussexu. Ispuštanje kanalizacije redovito zahvaća obale Kenta u jugoistočnoj Engleskoj, ali i obale okruga Devon na jugozapadu.

Javno negodovanje je poraslo. Programer softvera James Richardson pokrenuo je web stranicu prikladno nazvanu ‘‘Top of the Poops‘‘. Podaci o izljevima na toj se stranici mogu pretraživati prema vodovodnom poduzeću, plaži, rijeci. Moguće je vidjeti da je došlo do pada izljeva kanalizacije 2020. do 2021. prije nego što je ispuštanje naglo poraslo 2023., i to za 54 posto.

"To je pravi skandal. Stanje je znatno gore - to je šokantno", kaže Giles Bristow, izvršni direktor dobrotvorne organizacije za očuvanje mora Surfers Against Sewage za CNN.

Grupa surfera predvodila je kampanje za prestanak ispuštanja kanalizacijskih voda i angažirala političke dionike za sustave reforme. Izvješće organizacije pokazalo je da su se 1924 osobe razboljele nakon što su plivale u vodama Ujedinjenog Kraljevstva između listopada 2022. i rujna 2023. - njihov je broj tri puta veći od broja oboljelih plivača iz prethodne godine. Zemlja je na vrhu ljestvica najlošije vode za kupanje u Europi. U 2012. Europska komisija tužila je Ujedinjeno Kraljevstvo pred Europskim sudom pravde zbog kršenja propisa o otpadnim vodama. Za loše otpadne sustave često se okrivljuju viktorijanski odvodni sustav koji nije u stanju nositi se s razinama kanalizacije 21. stoljeća i ekstremni vremenski uvjeti.

Vodeće vodoopskrbno poduzeće Thames Water suočilo se s novčanim kaznama za ispuštanja u 2021. Tvrtka je kažnjena s 4 milijuna funti zbog incidenta iz 2016., kada je ispustila procijenjenih pola milijuna litara sirove kanalizacije u dva potoka blizu Oxforda, usmrtivši pritom tisuće riba. U studenom 2023. procijenjeno je da je tvrtka izlila najmanje 72 milijarde litara kanalizacije u Temzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:27