‘BIO SAM IZNENAĐEN‘

Putin ‘trolao‘ Carlsona zbog intervjua, javio se Trump: ‘Ruski predsjednik upravo mi je dao kompliment!‘

Vladimir Putin kaže kako je bio iznenađen nedostatkom ‘oštrih pitanja‘ tijekom intervjua koji je dao Tuckeru Carlsonu

Intervju Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom

 Jlppa/Bestimage/Profimedia/Jlppa/bestimage/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je zahvalan desničarskom američkom televizijskom voditelju Tuckeru Carlsonu na prošlotjednom intervjuu, ali i da ga je iznenadio nedostatak "oštrih pitanja".

Carlson, bivša zvijezda Fox Newsa, kanalu na kojem je dobio otkaz, objavio je na svojoj internetskoj stranici i društvenim mrežama dvosatni intervju s Putinom u Moskvi u četvrtak prošlog tjedna, koji je dospio na naslovnice diljem svijeta.

Putin je u srijedu rekao ruskom televizijskom voditelju Pavelu Zarubinu da je želio da se Carlson ponaša agresivnije, što bi mu dalo pravo na jednako oštri odgovor.

"Iskreno govoreći, mislio sam da će se ponašati agresivno i postavljati tzv. oštra pitanja. Nisam samo bio spreman na to, već sam to želio jer bi mi to dalo priliku da odgovorim na isti način", rekao je Putin u svojim komentarima - koji pomalo zvuče kao ‘trolanje‘ - emitiranim u srijedu, prenosi The Guardian.

Za sada nema znakova Carlsonovog odgovora na ove komentare, oglasio se jedino o kvaliteti moskovskog sustava podzemne željeznice koji smatra odličnim.

Intervju Carlsonu bio je prvi koji je Putin dao nekom američkom novinaru od početka ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine, a u njemu je Putin širio svoj narativ koji ponavlja od početka invazije na Ukrajinu te je rekao da Zapad treba shvatiti kako je "nemoguće" da Rusija bude poražena u Ukrajini.

"Budući da danas nismo u mogućnosti voditi izravan dijalog (sa Zapadom)... moramo biti zahvalni gospodinu Carlsonu što to može učiniti u ulozi posrednika", rekao je Putin.

Putin je rekao Zarubinu da je iznenađen što ga Carlson više nije prekidao. "Iskreno govoreći, nisam potpuno zadovoljim tim intervjuom", rekao je ruski predsjednik.

Kremlj je priopćio da je Putin pristao na intervju s Carlsonom jer se pristup bivšeg voditelja Fox Newsa razlikuje od "jednostranog" izvještavanja o sukobu u Ukrajini od strane mnogih zapadnih novinskih kuća.

Carlsona su mnogi zapadni mediji kritizirali zbog izostanka teških pitanja u intervjuu. Putin je priznao da ga je Carlson "nekoliko puta pokušao prekinuti", ali je pohvalio konzervativnog novinara, čiji su stavovi slični onima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, za njegovo "strpljenje".

Putin je u razgovoru sa Zarubinom također rekao da više preferira Joea Bidena nego Donalda Trumpa, ali da je spreman raditi s bilo kojim američkim predsjednikom.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Zarubin je, naime, pitao predsjednika tko je "bolji za nas" od demokrata Bidena i republikanca Trumpa. "Biden. On je iskusnija, predvidljivija osoba, političar stare škole", odgovorio je Putin bez oklijevanja, ali je dodao: "Radit ćemo sa svakim američkim predsjednikom u kojeg američki narod ima povjerenja".

Dokumenti iz Kremlja koji su procurili 2021. sugeriraju da je Putin osobno odobrio tajnu operaciju podrške Donaldu Trumpu na američkim predsjedničkim izborima 2016. tijekom zatvorene sjednice ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Putin i njegovi šefovi sigurnosti složili su se da bi Bijela kuća s Trumpom u njoj pomogla u osiguravanju strateških ciljeva Moskve, među kojima su "socijalna previranja" u SAD-u i slabljenje pregovaračke pozicije američkog predsjednika.

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da je "kompliment" od ruskog predsjednika što je rekao da bi više volio da njegov suparnik pobijedi na izborima u studenom, prenosi Newsweek.

"Ruski predsjednik Putin mi je upravo dao veliki kompliment, zapravo", rekao je Trump. "Upravo je rekao da bi radije imao Joea Bidena za predsjednika nego Trumpa. Sada, to je kompliment. Puno ljudi je reklo, ‘Oh, Bože, baš šteta‘. Ne, ne, to je dobra stvar", rekao je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:52