BOLAN UDARAC

Rašomon u Rusiji: ‘Znate li zašto smo zapravo izgubili 12 pilota i 330 milijuna dolara!?‘

Ne jenjava bura zbog novog šamara Putinovim vojnim ambicijama

Ratna propaganda na ulicama Moskve

 Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia/Nikolay Vinokurov/alamy/alamy/profimedia

Ruski proratni vojni blogeri krive vlastitu protuzračnu obranu za gubitak izviđačkog zrakoplova Beriev A-50 iznad Azovskog mora. Proratni Telegram kanal Fighterbomber, za kojeg se vjeruje da je povezan s ruskim zračnim snagama, objavio je podužu reakciju nakon što je Ukrajina u nedjelju priopćila da je srušila A-50 i oštetila zrakoplov Iljušin Il-22, koji je služio kao zračno desantno zapovjedno mjesto.

Još jedan ratnohuškački Telegram kanal Ribar, koji je povezan s ruskim Ministarstvom obrane, objavio je, pak, da je zrakoplov mogao biti pogođen "prijateljskom vatrom".

S druge strane, Kremlj se oglasio izjavom da nema informacija o tim tvrdnjama. Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev Newsweeka za komentar.

Jednog 2023. teško oštetili bjeloruski partizani

"Prema mojim informacijama, (Ukrajina) nema nikakve veze s gubitkom zrakoplova A-50", objavljeno je na kanalu Fighterbomber. "I doista se nadam da ovoga puta povjerenstvo za analizu katastrofe neće okriviti pilote zbog vremenskih izvješća... već izravne krivce za tragediju", rečeno je.

Korisnik Telegrama tvrdi da je u sličnim incidentima ubijeno 11 ili 12 vojnih pilota. "U (ratu), nažalost, najgora i najmoćnija prijetnja Zračno-svemirskim snagama postala je naša protuzračna obrana", stoji u objavi, te se dodaje kako se "nešto mora učiniti u vezi s tim".

image

Berijev A-50 (arhivska fotografija)

Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia/Pictorial Press Ltd/alamy/alamy/profimedia

A-50 je izvidnički zrakoplov iz sovjetskog doba, koji se koristio za pripremu udara i sprječavanje neprijateljskih napada. Gubitak takve letjelice bio bi veliki udarac. Svaki od tih zrakoplova, čija posada broji 15 članova, procjenjuje se na vrijednost od 330 milijuna dolara, izvijestila je Radio Svoboda, ruska inačica Radija Slobodna Europa, pozivajući se na vladine podatke.

Vjeruje se da su ruske zračne snage imale 15 primjeraka A-50 prije invazije punog opsega na Ukrajinu, prema podacima iz baze podataka Svjetskog popisa modernih vojnih zrakoplova (World Directory of Modern Military Aircraft - WDMMA). Jedan je, navodno, teško oštetio dron u veljači prošle godine, u napadu za koji su odgovornost preuzeli bjeloruski partizani.

Umanjivanje značaja događaja

Ukrajinski novinar Ilja Ponomarenko, naveo je na X-u, bivšem Twitteru, da bi, ako se potvrdi, ruski gubitak A-50 u nedjelju predstavljao "najveću ukrajinsku zračnu pobjedu u ovom ratu dosad". Vojni analitičar Oleksij Kopitko upozorio je da ruski vojni blogeri pokušavaju prikazati obaranje A-50 i štetu nanesenu zrakoplovu Il-22M kao ‘prijateljsku vatru‘ kako bi umanjili značaj onoga što dogodilo.

"No, to samo potvrđuje da se dogodilo nešto doista bolno", naveo je Kopitko na svojim profilima na društvenim mrežama. "Kremlj ne može dozvoliti Rusima da razmišljaju o sposobnostima Ukrajine da obara rijetke zrakoplove duboko iza linija bojišnice jer bi to imalo snažan demoralizirajući učinak", dodao je. "Tehnički kvar, kao i nemar vojske, uobičajeno je objašnjenje za Rusku Federaciju".

Zrakoplov A-50, inače, funkcionira kao zračni sustav upozorenja i kontrole (AWACS). Proizvodi ga velika ruska tvrtka Beriev. Dva zrakoplova korištena su u obavještajne svrhe, za identifikaciju ciljeva i koordinaciju snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:35