TEŠKI DANI

Rusi iskoristili ‘topničku sušu‘, osvojili su najveći teritorij u zadnje dvije godine: A ofenziva još nije ni počela...

Ruske snage iskoristile su ‘topničku sušu‘ koja je ometala obranu Ukrajine od prosinca kako bi napredovale na istočnoj bojišnici blizu Avdiivke

Situacija za Ukrajince je vrlo teška

 Roman Pilipey/Afp

Višemjesečno čekanje da američki kongres odobri 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini možda je prouzročilo trajnu štetu koja će se osjećati na prvim linijama bojišnice mjesecima, piše CNN.

Ruske snage iskoristile su ‘topničku sušu‘ koja je ometala obranu Ukrajine od prosinca kako bi napredovale na istočnoj bojišnici blizu Avdiivke, postigavši najveći napredak još od prvih mjeseci rata. Napredak Rusa potaknuo je upozorenja visokih ukrajinskih vojnih dužnosnika o mogućoj prijetnji opskrbnim linijama i čvorištima na istoku koji su sada opasno blizu dometa nadmoćne ruske vatrene moći.

Vijesti o napretku dolaze uoči očekivane ruske ofenzive krajem svibnja, koja bi mogla ugroziti prisutnost Ukrajine u regiji Donecka i teško izvojevane, iako skromne, uspjehe prema Mariupolju. Rusija je bacila ogromne resurse na slabu ukrajinsku obranu preko istočnih linija fronta, gurajući se prema tri ključne točke: vitalnom vojnom središtu Pokrovsku, zapadno od Avdiivke, strateški visovi Časiv Jar, blizu Bahmuta i Kurahove na jugoistoku.

Dana 17. veljače, Ukrajina je objavila da se povukla iz Avdiivke, grada za koji su se borbe vodile cijelo desetljeće, za koji je Rusija, čini se, žrtvovala tisuće vojnika da ga zauzme. Ipak, napredovanje nije stalo tu. Tijekom sljedećih 10 tjedana, kao što pokazuje CNN-ova karta i analiza ukrajinske promatračke skupine DeepStateMap, ruske su snage polako zauzimale selo za selom na zapadu Avdiivke, iskoristivši neuspjeh Ukrajinaca da izgrade utvrde i nevoljkost da javno iznesu razmjere svojih teritorijalnih gubitaka u tom području.

Tek je u nedjelju vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik, Oleksandr Sirski, priznao pad niza sela za koje su njegovi podređeni danima inzistirali da su još uvijek sporna. Pokazalo se da su ruske snage, u nešto više od dva mjeseca, postigle najveći i najbrži napredak od napredovanja blizu Severodonjecka u srpnju 2022., prema analizi CNN-a.

Ukrajinsko oklijevanje da prizna te gubitke dovelo je do javnih kritika nekih proukrajinskih vojnih blogera i analitičara. DeepStateMap, koji svakodnevno ažurira situaciju na prvoj crti bojišnice, pokazao je značajne gubitke u blizini Avdiivke. Jedan od osnivača grupe, Ruslan Mykula, rekao je za CNN da su progovorili jer su smatrali da vojni ‘glasnogovornik ima priliku provjeriti stvarnu situaciju, ali on [i dalje] daje neistinite informacije i to potkopava naš kredibilitet.‘

image

Ukrajinski vojnici kod Časiv Jara

Narciso Contreras/Anadolu Via Afp

Mykula je rekao da je rusko napredovanje blizu Očeretina, sela koje je Rusija zauzela proteklih tjedana zapadno od Avdiivke, ‘zasad taktički uspjeh‘, ali bi moglo postati ‘strateško‘. Dodao je:

- U trenutnoj situaciji bit će vrlo teško zaustaviti neprijatelja jer se gura tamo gdje obrana nije obraćala dovoljno pozornosti.

Rekao je da postoji nedostatak obrambenih utvrda duž Avdiivke na ‘cijelom lijevom boku‘ - što bi zapravo značilo da su otvorene ravnice sada ranjive gotovo do ključne autoceste koja vodi do strateškog ukrajinskog središta Pokrovsk.

Volodimir Zelenski je u utorak u predsjedničkom obraćanju zahtijevao ‘značajno ubrzanje [zapadne] opskrbe kako bi se značajno ojačale sposobnosti ukrajinskih vojnika‘. Rekao je da je obrani potrebna ‘snaga koja se mora dokazati u smjeru Pokrovsk‘, kao i s drugim linijama bojišnice na jugu kod Kurahova, ali i na sjeveroistoku u blizini Kupjanska.

Daljnje rusko napredovanje prema Kurahovama na jugoistočnom dijelu ove linije bojišnice moglo bi ugroziti uspjehe koje je Ukrajina postigla tijekom ljetne protuofenzive. Na sjeveru, Rusija redovito bombardira drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkiv, ali također snažno gura duž bojišnice u blizini Kupjanska, kako bi ponovno zauzela teritorij koji je Ukrajina oslobodila u munjevitom napredovanju u kasno ljeto 2022. godine.

Ukrajinski dužnosnici također su javno upozorili na prijetnju koja čeka Časiv Jar, mali grad u blizini grada Bahmuta. Časiv Jar nalazi se na brežuljku, a potpukovnik Nazar Vološin, glasnogovornik ukrajinske komande Khortytsia, rekao je u utorak na ukrajinskoj televiziji da se ruske snage namjeravaju probiti duž kanala blizu njega i zauzeti ga kako bi stekle stratešku prednost nad vitalnim obližnjim gradovima.

image

Rusi napadaju sa svih strana, Ukrajinci jedva odolijevaju

Roman Pilipey/Afp

- Bilo bi vrlo važno za njih da zauzmu Časiv Jar prije nego što dobijemo inozemnu pomoć, rekao je Vološin za ukrajinsku televiziju.

- Ako neprijatelj zauzme dominantne uzvisine i okupatori se tamo učvrste, bit će to veliki problem za nas, jer će se Kostjantinivka, Kramatorsk, Slovjansk i Družkivka odmah naći na udaru.

Ako bi se ta četiri grada, koja se nalaze uz istu autocestu, našla pod ozbiljnom prijetnjom zauzimanja, ruski cilj kontrole nad cijelom regijom Donecka bio bi mnogo bliže ostvarenju.

Jurij Fedorenko, zapovjednik satnije za napad bespilotnih letjelica Achilles pri 92. zasebnoj jurišnoj brigadi u tom području, rekao je da su sljedeća dva mjeseca označila ‘prozor mogućnosti‘ za ruske snage. Rekao je da su ruske snage shvatile da će Ukrajina uskoro ‘imati potrebna sredstva protuzračne obrane i potreban raspon streljiva koncentriranog na prvoj crti bojišnice, što će onemogućiti neprijatelju izvršavanje zadaća intenzitetom koji ima sada.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:55