BOGATO NALAZIŠTE

Rusija: U krateru meteora starom 35 mil. godina otkriveno najveće nalazište dijamanata na svijetu

Znanstvenici predviđaju da će rezerve ovih dijamanata biti dovoljne čitavom svijetu 3.000 godina

Nalazište dijamanata pronađeno je na istoku Sibira, na području kratera nastalog padom meteora prije 35 milijuna godina.

Radi se o dijamantima koji imaju drugačiju strukturu i dvostruko su čvršći od uobičajenih. Ruski naučnici još sedamdesetih godina ondje su pronašli prve dijamante, no kako su Sovjeti tada kopali na drugim mjestima i razvijali proizvodnju sintetičkih dijamanata, nalazište je držano u tajnosti, a sva istraživanja su zaustavljena.

Nakon skidanja oznake tajnosti geolozi su proučavali svojstava tog minerala.

- Nigdje u svijetu dosad nisu pronađeni impaktiti s takvim karakteristikama, što stručnjacima daje mogućnost da govore o njihovom izvanzemaljskom porijeklu i o tome da Rusija postaje jedini vlasnik neograničenih rezervi jedinstvene sirovine, koja je tražena u sferi suvremenih tehnologija, tvrdi zamjenik direktora sibirskog Instituta za geologiju i mineralogiju Genadij Nikitin.

Direktor Instituta Nikolaj Pohilenko je kazao da su već prvi rezultati istraživanja dovoljni da se može govoriti o mogućem preokretu na cjelokupnom tržištu dijamanata.

- Resursi supertvrdih dijamanata, koji se nalaze u stijenama kratera Poligaj znatno premašuju sve ispitane svjetske rezerve. Radi se o trilijunima karata, rekao je Pohilenko.

Znanstvenici predviđaju da će rezerve ovih dijamanata biti dovoljne čitavom svijetu 3.000 godina, a njihova primjena u prerađivačkoj industriji mogla bi dovesti do nove tehničke revolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:56