SUD JE ODLUČIO

Ruska novinarka izvijestila o jednom od najvećih zločina u Ukrajini. Dobila je šest godina zatvora

Ona je jedna od sve većeg broja ruskih disidenata koji su zatvoreni zbog kritiziranja rata u Ukrajini

Maria Ponomarenko

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruska novinarka Maria Ponomarenko osuđena je na šest godina zatvora nakon što je na društvenim mrežama objavila napad ruskih ratnih zrakoplova na kazalište u Ukrajini. Sud u sibirskom Barnaulu proglasio ju je krivom za širenje lažnih vijesti prema zakonima koji su uvedeni s ciljem gušenja izvještavanja oko invazije na Ukrajinu, prenosi BBC.

Ponomarenko je, uz zatvorsku kaznu, zaradila i zabranu bavljenja novinarstvom na pet godina. Uhićena je prošlog travnja, tjednima nakon bombaškog napada na mariupoljsko kazalište u kojem su poginule stotine civila, iako je rusko ministarstvo obrane cijeli slučaj negiralo.

image

Maria Ponomarenko

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ona je jedna od sve većeg broja ruskih disidenata koji su zatvoreni zbog kritiziranja rata u Ukrajini. Unutar kazališta, koje su bombardirali ruski borbeni zrakoplovi, sklonište je tražilo oko 1200 civila. Ukrajinske vlasti vjeruju da je ubijeno 300 ljudi, dok istraživanje Associated Pressa tvrdi da se radi o brojci od oko 600 osoba. Mnoga tijela kasnije su pronađena u podrumu.

Amnesty International smatra da se radi o ratnom zločinu koji su počinile ruske snage, a međunarodna promatračka skupina OESS-a poručila je da nije pronašla nikakve indikacije koje bi potkrijepile ruske navode koji kažu da su Ukrajinci sami digli kazalište u zrak.

Tužitelji navode da se Mariju Ponomarenko tereti za kazneno djelo "svjesnog širenja lažnih informacija" o ruskim oružanim snagama. Uoči izricanja kazne, obratila se ruskom sudu kojem je poručila da prema ruskom ustavu nije učinila ništa pogrešno.

- Da sam počinila pravi zločin, mogla bih zatražiti smanjenje kazne ili pomilovanje, no ne bih to napravila zbog svojih moralnih načela. Ni jedan totalitarni režim nikad nije bio toliko jak kao prije sloma, rekla je pacifistica.

Novinarka i aktivistica, koja ima dvoje male djece, u zatvoru je imala psihičkih problema, prema riječima njenog odvjetnika. Prošle godine svoje je uvjete u istražnom zatvoru usporedila s mučenjem.

Moskovski vijećnik Aleksej Gorinov prošle je godine osuđen na sedam godina zatvora nakon što je snimljen kako na sjednici gradskog vijeća govori protiv ruskog rata u Ukrajini. Ranije ovog tjedna radna skupina UN-a pozvala je na njegovo oslobađanje jer su došli do zaključka da je pritvaranje bilo proizvoljno i protivno Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

U prosincu je osuđen i Ilya Yashin, jedna od najistaknutijih oporbenih figura, na osam i pol godina zatvora zbog širenja lažnih vijesti o vojsci. On je na YouTubeu osudio ubojstvo stotina ukrajinskih civila tijekom ruske okupacije Buche u blizini Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:58