PUTINOVA MRŠAVA PRIČUVA

Ruski izgubljeni bataljuni: ‘Mogu ih nadomjestiti, ali samo jednom. A to je vrlo rizičan potez...‘

Prema nedavnoj naredbi za mobilizaciju, za koju neki tvrde da su je vidjeli, Kremlj planira posegnuti u bazu za obuku da obnovi snage

Ruski vojnici/Ilustracija

 Wei Wei/Imaginechina Via AFP

Prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim snagama da krenu u invaziju na Ukrajinu 24. veljače, ruska vojska imala je na raspolaganju 168 bataljunskih taktičkih skupina.

Bataljun je temeljna jedinica ruske vojske za kopneno ratovanje. Svaki bataljun uključuje oko 800 vojnika uz 50-ak oklopnih vozila. Za invaziju na Ukrajinu Moskva je koncentrirala najmanje 125 od svojih 168 bataljuna, što su tri četvrtine ukupne ruske borbene snage, prenosi Forbes.

Tri mjeseca kasnije, prema nekim podacima, Ukrajinci su uništili 4.100 ruskih vozila, ubili do 15.000 ruskih vojnika i ranili možda i nekoliko puta veći broj njih. Ruski gubici prema tim bi podacima iznosili više od 30 bataljuna.

Stoga se, kako piše Forbes, vrijedi zapitati koliko je bataljuna preostalo dok Rusija pokušava održati novu ofenzivu na mali džep ukrajinskih vojnika u gradu Sjeverodonjecku, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, te koliko još bataljuna Kremlj može mobilizirati.

Kada se ruska vojska povukla iz sjeverne Ukrajine u ožujku i travnju, obnovila je neke od bataljuna te također rasporedila svježe bataljune s rubnih područja u Rusiji. Pentagon je 16. svibnja procijenio da Rusija ima u Ukrajini 106 bataljuna. Deset dana kasnije broj bataljuna porastao je na do 110 i to unatoč tome što su Rusi početkom svibnja izgubili jedan ili dva bataljuna pokušavajući prijeći rijeku Sjeverni Donjec, sjeverno od grada Sjeverodonjecka.

Podizanje novih bataljuna

Sa 110 tih jedinica u Ukrajini, ruska vojska bi u pričuvi sada mogla imati samo 20 ili 30 bataljuna, no neki od njih ne mogu se rasporediti bez izlaganja gradova ili granica koje čuvaju. Primjerice, preostali bataljuni u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru.

Kako se broj gubitaka i dalje povećava, za Rusiju nije opcija da ne dodaje nove snage u Ukrajinu, osim ako nije spremna izgubiti rat. Rješenje je, kako stoji u analizi Forbesovog Davida Axea, podizanje novih bataljuna, no pitanje je s kojim postrojbama i opremom.

Prema nedavnoj naredbi za mobilizaciju, za koju neki analitičari tvrde da su je vidjeli, Kremlj planira u tom smislu posegnuti u svoju bazu za obuku, što Forbes ocjenjuje kao rizičan potez.

Svaka brigada i pukovnija u ruskoj vojsci formira najmanje dva bataljuna za borbu, oba s profesionalnim vojnicima na ugovoru. Tzv. treći bataljun nadzire ročnike brigada ili pukovnija - koji se po zakonu ne bi trebali raspoređivati u borbenu zonu - i obavlja zadaće njihove obuke.

image

Ruski vojnici/Ilustracija

AFP

Naredba za mobilizaciju zahtijeva od viših postrojbi da odvoje od svoje treće bojne sve legalno raspoložive snage kako bi formirale dodatne bataljunske taktičke skupine. Analitičari neprofitne organizacije Conflict Intelligence Team (CIT) vjeruju da vojska može oformiti još 30 ili 40 bataljuna iz postojećih trećih bataljuna.

No, te jedinice ne bi bile dobro naoružane. Ruska vojska je već izgubila trećinu ili više aktivnih tenkova, a pokušaj obnove tih resursa ih realno ne može zamijeniti. Naime, glavna ruska tvornica miruje još od ožujka jer zbog novih nametnutih zapadnih sankcija ne može nabaviti mikročipove i optiku, koje Rusija obično uvozi.

Kremlj na papiru ima uskladištenih 10.000 tenkova, uključujući i tisuće modernih T-80 i T-72, no u mnogim od tih tenkova također nedostaju čipovi i optika, dok su neki zahrđali nakon godina izloženosti kiši i snijegu.

Mukotrpan proces

Neki od najstarijih uskladištenih tenkova prošli su najbolje. Tenkovi T-62 stari 60 godina nemaju na sebi puno sofisticirane opreme i mogli bi se lakše obnoviti. To bi moglo objasniti zašto su neki korisnici društvenih medija počeli uočavati teretne vlakove nakrcane starim tenkovima kako ulaze u okupirani Melitopolj u južnoj Ukrajini.

Kako rat u Ukrajini ulazi u četvrti mjesec, Kremlj započinje mukotrpan proces formiranja potencijalno desetaka bataljuna koji bi zamijenili jednak broj bataljunskih taktičkih jedinica koje su Ukrajinci uništili. Rok za to je navodno u lipnju.

No, te taktičke jedinice bi se prevozile zastarjelim vozilima, a iza sebe bi ostavile prazne brigade i pukovnije koje više ne bi imale puno, ako uopće, bazu za obuku.

Ljudstvo koje provodi obuku je regenerativno tkivo vojske, na kojem se ona održava nakon ratnih gubitaka. Kada se te snage rasporede na teren, gubi se sposobnost obnove vojske. To znači da Rusija može popuniti svoje snage u Ukrajini, vraćajući im otprilike brojčanu snagu - ako ne i tehnološku sofisticiranost - koju je posjedovala prvog dana rata.

No, vojsku na ovaj način Moskva može nadopuniti samo jednom. Ako bi Ukrajina uništila te dodatne ruske bataljunske taktičke skupine, možda više neće biti bataljuna koji bi ih mogli nadomjestiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:42