OBAMA NAJAVIO

SAD će smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 83% do 2050.

US President Barack Obama waves his hand as he pardons a turkey named Courage during the annual turkey pardoning ceremony for Thanksgiving on the North Portico of the White House in Washington, DC, on November 25, 2009. After the ceremony, the 20-week-old, 45-pound (20.4-kg) turkey from Princeton, North Carolina, along with a backup named Carolina should Courage get stage fright, will fly to Disneyland in southern California to take part in the theme park's annual Thanksgiving Day parade. With Obama are National Turkey Federation Chairman Walter Pelletier and President Joel Brandenberger. TOPSHOTS/AFP PHOTO / Saul LOEB
 AFP

BOSTON - Bijela kuća u srijedu je najavila da će predsjednik Barack Obama sudjelovati na Konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

U istom je priopćenju potvrđeno da će SAD na skupu ponuditi sljedeće: pristat će smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova u odnosu na razinu iz 2005. godine za 17 posto do 2020. godine, za 30 posto do 2025., 42 posto do 2030. i 83 posto do 2050. godine. Bijela kuća kaže da je taj korak u skladu s predsjednikovim “postojanim radom na uspjehu skupa tokom godine”. Ali i naglašava da dolazi poslije “progresa u diskusijama i multilateralnim konzultacijama s liderima Kine i Indije”.

Nije napomenuto da je EU izvršio velik pritisak da se najveći zagađivači, SAD i Kina, konkretno obavežu na redukcije.

Američka ponuda u skladu je sa zakonom koji je ljetos usvojio Zastupnički dom, ali još nije prošao Senat. Ako u Danskoj i bude usvojen novi međunarodni sporazum koji bi zamijenio onaj iz Kyota, američki Kongres morao bi ga ratificirati da bi bio primijenjen.

Uz aplauze većem američkom angažmanu u zaustavljanju klimatskih promjena dolaze i prve kritike. Obama će se, naime, u Kopenhagenu zaustaviti 9. prosinca, na putu za Oslo, gdje treba primiti Nobelovu nagradu za mir. A to znači da će na dvotjednoj Globalnoj konferenciji o klimi sudjelovati u njezinu prvom tjednu, a ne onda kada dolaze i ostali svjetski lideri, tj. 18. prosinca. To će, kažu kritičari, njegovu ulogu svesti na čisto retoričku, jer neće biti u stanju utjecati na teške završne pregovore. Mnogi se zato pitaju: nije li Barack Obama ipak mogao doći kasnije, poslije Osla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:47