VELIKA ČAST

Saudijska Arabija prvi put na izboru za Miss Universe, predstavlja ih prekrasna stomatologinja Rumy

Prethodno je već predstavljala svoju državu na više međunarodnih izbora poput Miss Azije i Miss Europe.

Rumy Alqahtani

 Instagram/rumy_alqahtani

Saudijska Arabija će ove godine, po prvi puta u povijesti sudjelovati na izboru za Miss Universe. Predstavlja ih Rumy Alqahtani, 27-godišnja manekenka i kreatorica sadržaja na društvenim mrežama koja je rođena u Rijadu, prenosi The Independent.

- Čast mi je sudjelovati na izboru za Miss Universe 2024. Ovo je prvo sudjelovanje Kraljevine Saudijske Arabije na izboru za Miss Universe - objavila je na svom Instagram profilu.

Osim što je proglašena za Miss Saudijske Arabije, Alqahtani nosi titule Miss Bliskog istoka, Miss Arab World Peace iz 2021. godine i Miss Woman. Prethodno je već predstavljala svoju državu na više međunarodnih izbora poput Miss Azije i Miss Europe. Diplomirala je stomatologiju i govori tri jezika - engleski, francuski i arapski.

image

Rumy Alqahtani

Instagram/rumy_alqahtani

Ovogodišnji izbori održavaju se u Meksiku, a po prvi put će sudjelovati i Iran. Prošla godina je također bila “povijesna” za Miss Universe, kada je Lujane Yacoub predstavljala Bahrein i postala prva žena iz regije Perzijskog zaljeva koja je to postigla.

Na prošlogodišnjem izboru za Miss Universe također su sudjelovale dvije transrodne žene i “plus size” model Jane Dipika iz Nepala, koja je stigla do polufinala.

Prijašnji izbori bili su posebni i zbog prve pobjede Nikaragve, točnije njihove predstavnice Sheynnis Palacios. Saudijska Arabija je također podnijela službenu kandidaturu za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2034. godine, a ugostili su i nekoliko međunarodnih pjevača poput korejskog pop benda BTS, glazbenika Post Malonea i pjevačice Mariah Carey.

image

Rumy Alqahtani

Instagram/rumy_alqahtani

Iako se država veže uz kršenje ljudskih prava, iza novijih društvenih i ekonomskih reformi stoji prijestolonasljednik Mohammed bin Salman Al Saud. Ženama je dopušteno voziti, mogu dobiti putovnicu bez odobrenja muškog skrbnika i smiju posjećivati javna sportska događanja i koncerte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:38