AERODROMSKA AKCIJA

Šestorica uhićenih zbog pljačke zlata, za trojicom se traga: ‘Otopili su zlato i novcima pokupovali oružje‘

Ukradene dragocjenosti vlasništvo su švicarske banke i najveće svjetske tvrtke za rudarenje plemenitih metala

Policijski službenici otvaraju stražnji dio pronađenog kamiona tijekom konferencije za novinare u vezi s projektom 24K, zajedničkom istragom krađe zlata iz međunarodne zračne luke Pearson u Bramptonu

 Arlyn Mcadorey/Zuma Press/Profimedia/Arlyn Mcadorey/zuma Press/profimedia

Kanadska i američka policija objavile su da je u srijedu uhićeno šestero ljudi, dok se za trojicom još traga. Povezuje ih se s, kako ju nazivaju, ‘najvećom pljačkom zlata u povijesti Kanade - teret od preko 22 milijuna kanadskih dolara u zlatu i valuti, javlja Reuters.

Osumnjičenici, od kojih su dvojica zaposlenici Air Canade, krivotvorili su tovarni list kako bi ukrali teret koji stiže iz Švicarske: 6600 zlatnih poluga teških 400 kilograma i 2.5 milijuna kanadskih dolara u stranoj valuti.

Pljačka se odvila prošle godine u teretnom skladištu Air Canada u međunarodnoj zračnoj luci Pearson u Torontu. U izjavi nakon točno godinu dana, regionalna policija Peel na brifingu za tisak imenovala je devet osumnjičenih i detaljno opisala 19 optužbi s kojima se suočavaju.

image

Konferenciji za novinare u vezi Projekta 24K, zajedničke istrage o krađi zlata iz međunarodne zračne luke Pearson u Bramptonu, Ontario

Arlyn Mcadorey/Zuma Press/Profimedia/Arlyn Mcadorey/zuma Press/profimedia

Pet osumnjičenika uhićeno je u Kanadi i pušteni su do suđenja uz jamčevinu. Jedan od njih, koji je porijeklom iz Bramptona, Ontario, uhićen je u Pennsylvaniji s vatrenim oružjem, te ostaje u pritvoru u Sjedinjenim Državama. Za preostala tri osumnjičenika izdani su nalozi u cijeloj Kanadi, rekla je policija.

Iz Air Canade priopćili su da su suspendirali jednog zaposlenika teretnog odjela koji je optužen za krađu, dok je drugi napustio zrakoplovnu kompaniju prije nego su optužbe objavljene.

- Budući da je ovo sada na sudovima, ograničena nam je mogućnost komentiranja, stoji u priopćenju Air Canada.

image

Zračna luka Pearson International, ilustracija

Creative Touch Imaging Ltd/Nurphoto Via Afp

Istražitelji iz regionalne policije Peel, surađujući s američkim Uredom za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive, pronašli su kilogram zlata i oko 434.000 kanadskih dolara.

- Vjerujemo da su otopili zlato i zaradom od njega financirali vatreno oružje, rekao je detektiv Mike Mavity. Pronašli su i 65 komada vatrenog oružja za koje se vjeruje da je kupljeno nakon krađe.

Nakon pljačke, prijevoznik Brinks, sa sjedištem u Miamiju, tužio je Air Canadu u listopadu, navodeći ‘nemar i nepažnju‘. Brinks je unajmljen od švicarske banke Raiffeisen Schweiz i tvrtke za rafiniranje plemenitih metala Valcambi da premjeste dragocjenosti iz Zuricha u Toronto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:14