MISTERIJ NA GRANICI

Što se događa u najmoćnijoj paravojnoj organizaciji Bliskog istoka? Vođa šuti, a naglo je utihnulo i oružje...

Nakon što su pet dana pucali po Izraelcima, a i oni po njima, na granici je nastupilo zaglušujuće zatišje

Transparent s likom lidera Hezbollaha Hassan Nasrallaha na jednom prosvjedu u znak podrške Hezbolahu

 Gianluigi Guercia/Afp

Zaglušujuća je tišina na izraelsko-libanonskoj granici. Nakon što su borci iz Libanona i izraelski vojnici pet dana stalno pucali jedni po drugima, njihova su oružja najednom utihnula, piše CNN.

Granica između Libanona i Izraela još je uvijek jedna od najvažnijih i najopasnijih na Bliskom istoku. Nakon što je palestinska vojno-politička organizacija Hamas 7. listopada iznenada napala Izrael, ta je granica postala još važnija.

Bilo koji sukob koji bi izbio na njoj, a ozbiljnijeg nije bilo od 2006. i izraelsko-libanonskog rata, mogao bi u aktualni sukob Izraela i Hamasa uvući najmoćniju paravojnu grupaciju na Bliskom istoku - političku organizaciju libanonskih muslimana Hezbolah.

image

Čelni čovjek Hezbolaha Hassan Nasrallah zasada mudro šuti, što doprinosi rastu napetosti

Christina ASSI/AFP

Hezbolah, koji uživa potporu Irana i Sirije, podupire palestinsku borbu protiv Izraela i sponzorirao je skupove potpore palestinskih grupa te osudio izraelske napade na Gazu. Zaključno s četvrtkom, više od 1300 osoba poginulo je u Hamasovim napadima na Izrael dok je izraelskim napadima na Gazu poginulo više od 1500 osoba. Hamas je tijekom napada oteo više od 200 osoba, a Izrael tvrdi da je u Gazi ubio 1000 Hamasovih militanata.

image

Izraelski vojnici popravljaju top na oklopnom vozilu kod izraelsko-libanonske granice

Jalaa MAREY/AFP

Hezbolah je u petak rekao da je spreman doprinijeti sukobima protiv Izraela, što može i ne mora značiti da će aktivno sudjelovati borbama. Grupa je ranije rekla da će na Izrael zapucati samo ako on napadne teritorij Libanona ili njegove borce. Unatoč tome što tenzije u regiji rastu, Hezbolah se te svoje tvrdnje uglavnom pridržava. Unazad skoro tjedan dana, kad god su palestinski militanti raketirali Izrael, izraelski su im vojnici uzvratili, a među metama koje su gađali znali su se naći i Hezbolahovi položaji. Hezbolah je na svaki takav napad odgovorio ispaljivanjem preciznih raketa prema Izraelu.

U tim su sukobima poginula tri Hezbolahova militanta i tri izraelska vojnika. Hezbolah zasad nije intervenirao u ime palestinskih militanata. Ta je organizacija rekla da svoje napade na Izrael vezala isključivo uz napade Izraela na Libanon, a sukobi Hezbolaha i Izraela događaju se uglavnom oko izraelsko-libanonske granice. Bilo kako bilo, regija trenutno pleše po oštrici noža.

U više je izvještaja navedeno kako diplomati za Zapada ne žele da se u sukob Hamasa i Izraela uključe šijitske militantne skupine. Mnogi analitičari tvrde da je zato američki nosač aviona USS Gerald R. Ford parkiran na istoku Mediterana.

image

Još je nejasno hoće li se Hezbolah uključiti u sukob između Hamasa i Izraela. Rekao je da će na Izrael zapucati samo on napadne teritorij Libanona ili njegove borce

Thomas COEX/AFP

Za razliku od Hamasa, CNN piše da je Hezbolah prava regionalna sila. Sudjelovao je u nekoliko sukoba na Bliskom istoku, a njezini borci imaju iskustva u urbanom ratovanju. Uz to, Hezbolah danas ima sofisticiranije oružje od onoga koje je imao tijekom Izraelsko-libanonskog rata, koji je završio bez jasnog pobjednika. U tom su ratu nastradali brojni dijelovi Libanona, ali Izrael nije uspio razmontirati Hezbolah. To je naštetilo reputaciji izraelske vojske. Hezbolah ju je tada raketirao nepreciznim sovjetskim raketama, a danas ima precizno navođene.

Pored toga, ako se Hezbolah uključi u rat Izraela i Hamasa, u njega bi mogle ući i još neke grupe. Primjerice, Hezbolah je dio borbene koalicije koja uživa potporu Irana, a koja je stacionirana u Siriji. Angažman Hezbolaha mogao bi dovesti do otvaranja fronte na sirijsko-izraelskoj granici te uključivanja iranske Revolucionarne garde u rat.

Čelni čovjek Hezbolaha Hassan Nasrallah zasad šuti, što samo doprinosi rastu napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:44