NASA OBJAVILA

Svemirski pionir i zapovjednik Apolla 8 Frank Borman preminuo u 95. godini

Kao zapovjednik Apolla 8, Borman je vodio prvu misiju s ljudskom posadom oko Mjeseca 1968.

Frank Borman 

 Alex Wong/Afp

Američki astronaut Frank Borman, koji je bio zapovjednik misije Apollo 8, preminuo je u 95. godini, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Borman je umro u utorak u Billingsu, u američkoj saveznoj državi Montani, objavila je NASA.

"Danas se sjećamo jednog od NASA-inih najboljih ljudi. Astronaut Frank Borman bio je pravi američki heroj", rekao je NASA-in čelnik Bill Nelson. Kao zapovjednik Apolla 8, Borman je vodio prvu misiju s ljudskom posadom oko Mjeseca 1968. i otvorio put za slijetanje na Mjesec nekoliko mjeseci kasnije.

Rođen u američkoj saveznoj državi Indiani, Borman je u dobi od 15 godina razvio strast prema avionima, što ga je na kraju odvelo u Zračne snage, a kasnije i u NASA-u.

Od 1950. nadalje bio je borbeni pilot, a kasnije docent termodinamike na Vojnoj akademiji West Point u državi New York. Godine 1967. bio je član istražnog odbora koji je istraživao požar u svemirskoj letjelici Apollo u kojem su poginula tri astronauta.

Kasnije je imenovan voditeljem programa Apollo i vodio je tim koji je redizajnirao letjelicu Apollo.

Nakon umirovljenja iz zračnih snaga 1970., Borman je postao savjetnik za Eastern Airlines prije nego što je tamo obnašao razne visoke dužnosti, uključujući i to da je postao njegov predsjednik. Borman je također služio kao posebni predsjednički veleposlanik na putovanjima diljem Dalekog istoka i Europe.

Borman je dobio brojne nagrade, uključujući Kongresnu svemirsku medalju časti. Godine 1990. Borman je primljen u Međunarodnu svemirsku kuću slavnih, a 1993. u Kuću slavnih američkih astronauta. Borman je bio oženjen i imao je dva sina i četvero unučadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:04