TRGOVCI ZAPREPAŠTENI

Talibani naredili odrubljivanje glava ženskim lutkama u izlozima: ‘Ne gledajte ih, one su grijeh‘

Njihove glave talibani opisuju kao ‘idole‘ koje islam zabranjuje, a one koji se ogluše o naredbu čeka kazna

Lutka iz izloga u Kabulu

 Aamir Qureshi/AFP

Talibani su naredili odrubljivanje glava lutkama u izlogu, opisujući njihove glave kao "idole" koje islam zabranjuje, prenose strani mediji.

Ministarstvo za propagiranje kreposti i prevenciju poroka ovog je tjedna naložilo trgovcima u zapadnoj afganistanskoj pokrajini Herat da uklone glave ženskih lutki, izvještava The Times.

One koji se ogluše o ovu naredbu čekaju teške kazne, upozorili su.

Ministri vjeruju da ljudi obožavaju sporne lutke poput idola, a Kur'an idolopoklonstvo smatra neoprostivim grijehom. Navodno se čak i gledanje u lice ženskoj lutki protivi šerijatskom zakonu.

image

Trgovina u Kabulu

Sajjad Hussain/AFP

Prvobitna naredba Ministarstva zahtijevala je potpuno uklanjanje lutki, ali je na kraju ipak dogovoren kompromis - uklonit će se samo glave. Trgovci u Heratu zaprepašteni su ovom naredbom o odrubljivanju glava te napominju da su lutke prilično skupe. Jedan je trgovac rekao da lutke koštaju i do 200 dolara svaka te da je odsjecanje njihovih glava za njega "veliki gubitak".

Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka u Afganistanu ponovno je uspostavljeno u rujnu, nakon pada Kabula. Ministarstvo se sastoji isključivo od muškaraca, a zamijenilo je bivše Ministarstvo za ženska pitanja, te se stanovnici boje da će talibanska moralna policija potpuno uništiti prava žena u toj zemlji.

Ovog tjedna Sky News je također izvijestio da je Ministarstvo taksistima u toj zemlji poručilo da ne bi trebali voziti žene na duga putovanja ako nemaju muškog pratioca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:10