VAN SVAKE KONTROLE

Totalna anarhija na strateškom poluotoku: ‘Hamas, ISIS, Bratstvo, ovo je teroristička republika!‘

Bomba koja čeka da eksplodira...

Islamističke frakcije na Sinaju (arhivska fotografija)

 Handout/Zuma Press/Profimedia/Handout/zuma Press/profimedia

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi još je prošlog tjedna poručio da bi dopuštanje Palestincima da iz Gaze pobjegnu na Sinaj "značilo uvlačenje Egipta u rat protiv Izraela."

"Ideja istjerivanja Palestinaca na Sinaj znači uvlačenje Egipta u rat protiv Izraela", rekao je. "Više sam puta upozoravao na ovu opasnost."

No, ono oko čega se El-Sisi zaista brine jest činjenica da Egipat ionako ima malo ili nimalo kontrole nad Sinajom. Sinaj je posljednjih godina praktički postao teroristička republika za sebe, brdoviti, pustinjski teritorij u koji se slijevaju sve moguće islamističke terorističke frakcije, od Hamasa, Muslimanskog bratstva, radikalnih beduinskih jedinica - do ISIS-a.

Nakon "Arapskog proljeća", Egipat se godinama, prilično neuspješno, borio protiv elemenata ISIS-a na Sinajskom poluotoku. S obzirom na bliskost između ISIS-a i Hamasa i činjenice da je Egipat tek nedavno vratio relativnu kontrolu - s naglaskom na relativno - jasno je što stoji u naravi el-Sisijeve računice.

Gaza i Egipat dijele granični prijelaz, no egipatska vlada ga drži gotovo potpuno zatvorenim godinama, još otkako je Hamas preuzeo vlast u Gazi 2007. godine.

Ako bijesni i radikalizirani Palestinci, pod bombardiranjem Izraela, najzad prođu kroz Rafah u sinajsku pustinju, neće je pronaći praznu. Procjenjuje se da je na Sinaju utočište našlo više tisuća ISIS-ovaca koje vode vlastiti rat protiv egipatske države.

U ratovima je, prema nekim procjenama, srušeno preko 3000 kuća i različitih objekata, a ISIS je uspio radikalizirati i mlade beduine te stvoriti određenu podršku zajednice koja od Kaira nikada nije primala bogzna kakav tretman.

Kako navodi britanski Times, Hamas i ISIS na Sinaju godinama zajedno treniraju i bore se. Jedan obavještajni analitičar za Times tvrdi da su "ova dva pokreta surađivali dovoljno bliskom tijekom godina kako bi međusobno kopirali metode i savladali potrebne gerilske taktike."

Dvije organizacije koriste i iste krijumčarske rute kroz Sinaj kako bi nabavile oružje i surađivale u napadima na izraelske i egipatske ciljeve.

Sinajski ogranak ISIS-a izvorno je bio skupina militanata, pripadnika beduinskih plemena na sjeveru Sinaja, koji su sebe nazivali Ansar Bayt al-Maqdis. Godine 2014. zakleli su se na vjernost kalifu Islamske države Abu Bakr al-Baghdadiju i službeno postali ogranak ISIS-a na Sinaju. Posljednjih godina deseci članova Hamasa napustili su Gazu kako bi se pridružili ISIS-u na Sinaju, trenirajući i boreći se protiv Egipta, koristeći tunele koje su gradili zajedničkim snagama.

Neki članovi su se, u međuvremenu, vratili u Gazu u redove vojnog krila Hamasa. Drugi pripadaju istaknutim obiteljima unutar Hamasa, uključujući, primjerice, Musaba Mutawu, nećaka vođe Hamasa u Gazi, Yahye Sinwara. Mutawu su ubile egipatske sigurnosne snage kada su prošle godine napale uporište Islamske države u Rafi, blizu granice s Gazom.

Sinaj je bomba koja čeka da eksplodira. Jedan od razloga tome je i činjenica da Izrael ima pravo veta na razmještaj egipatske vojske u tampon zoni Sinaja kao rezultat sporazuma iz Camp Davida - pa je Egipat na ovom poluotoku uvijek hodao kao po jajima, omogućavajući pritom pustinjskom teritoriju da postane utočište različitih terorističkih frakcija na Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:29