STRPANA U ZATVOR

Trudna majka troje djece prošla pakao zbog online recenzije: ‘Pa samo sam napisala jednu stvar o tim rajčicama...‘

Prehrambena tvrtka tužila je trudnicu za urotu i narušavanje brenda, prijeti joj barem godinu dana iza rešetaka

Chioma Okoli

 Facebook

Nigerijki koja je napisala online recenziju limenke pasirane rajčice prijeti zatvorska kazna. Proizvođač ju je optužio za "zlonamjernu tvrdnju" koja je oštetila njihovo poslovanje, piše NY Post.

39-godišnjoj Chiomi Okoli iz Lagosa prijeti do godinu dana iza rešetaka zbog navodnog kršenja zakona o kibernetičkom kriminalu, nakon što je rekla da je umak od rajčica nigerijske marke Erisco Foods presladak na svojim društvenim mrežama. Slučaj je to koji je zaprepastio zapadnoafričku naciju i izazvao prosvjede mještana koji vjeruju da je progonjena zbog korištenja svog prava na slobodu govora.

Majka troje djece obratila se svojih 18 tisuća pratitelja u siječnju ove godine, napisavši da je kupila Riscov Nagiko miks od rajčice zato što je u dućanu ponestalo onog koji inače kupuje.

"Htjela sam kupiti rajčice u limenci s kojima ću napraviti gulaš, ali nisam vidjela svoje najdraže, pa sam se odlučila za ove druge. Kad sam ga otvorila, odlučila sam ga kušati! Šećera je jednostavno previše! Javite mi se ako ste već koristili ovu konzerviranu rajčicu", napisala je. Objava, koja je uključivala fotografiju proizvoda, izazvala je mnogo reakcija i preko tri tisuće komentara.

"Prestani okaljavati proizvod mog brata, ako ti se ne sviđa koristi neki drugi umjesto da se javljaš na društvene mreže, a možeš i zvati službu za korisnike", napisao je jedan korisnik. Okoli mu je odgovorila: "Pomozi mi da savjetujem tvom bratu da prestane ubij*** ljude s ovim proizvodom, jučer sam ga prvi put probala i to je čisti šećer. Fuj!"

Tjedan dana nakon objave, 24. siječnja uhitili su Okoli. Trudnica je rekla da su ju u crkvi uhitili policajci u civilu. Zatvorili su je u ćeliju, kako kaže, oko 18 sati, a cijelo vrijeme morala je stajati jer nije bilo mjesta za sjedenje. Ćelija je prokišnjavala, pa je stajala u vodi. Svako toliko bi čučnula, da joj se smanji pritisak u nogama. "Mislila sam na svoju djecu koja su bila kod kuće. Pričala sam sama sa sobom, razmišljala, molila se... Skroz sam bila u neredu!", rekla je.

Puštena je sljedećeg dana uz uvjet da se ispriča - na što njezin odvjetnik kaže da je pristala samo pod prisilom. Nije se ispričala.

image

Chiomina recenzija rajčica

Facebook

Nigerijske policijske snage optužile su Okoli da koristi svoj Facebook "kako bi okrenula ljude protiv Erisco Foodsa", prema pravnim dokumentima u koje su novinari imali uvid. Policija je kasnije izjavila kako je njihova istraga ‘pronašla utemeljene dokaze o navodnoj ulozi gospođe Chioma u kršenju zakona, posebno onih koji se odnose na pravilno korištenje cyber prostora."

Ako se pokaže da je kriva, Okoli bi mogla završiti tri godine u zatvoru ili platiti jamčevinu 5 tisuća eura, ili oboje. Optužena je i za urotu s još dvije osobe protiv Erisco Foods Limiteda. Ako je osude za ovu optužbu, mogla bi se suočiti sa sedmogodišnjom zatvorskom kaznom.

Također ju je tužio Erisco za više od 3 milijuna dolara. Tvrtka tvrdi da brani svoj ugled nakon što su njezini komentari "doveli do toga da je nekoliko dobavljača odlučilo prekinuti vezu" s njima. Okoli kaže da planira podnijeti protutužbu protiv policije i prehrambene tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:30