ODLUKA SUDA

Trump i njegovi sinovi napuhavali vrijednost svoje imovine kako bi dobivali povoljnije kredite

Bivši predsjednik SAD-a i ostali optuženici tvrdili su da nikada nisu počinili prijevaru i da su sporne transakcije bile profitabilne

Donald Trump

 Sean Rayford/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump i njegova obiteljska tvrtka napuhavali su vrijednost svoje imovine, procijenio je u srijedu sudac iz New Yorka u okviru parnice po tužbi državne tužiteljice Letitie James koja tvrdi da je Trump lagao o vrijednosti svoje imovine.

Ta odluka suca Arthura Engorona sa državnog suda New Yorka na Manhattanu olakšat će državnoj tužiteljici Letitiji James utvrđivanje štete na zakazanom suđenju 2. listopada, navodi Reuters. Nadalje, u slučaju da bude proglašen krivim Trumpu će to značajno otežati poslovanje u državi.

Engoron je također naredio poništenje dozvola koje su omogućavale nekim od Trumpovih tvrtki, uključujući Trumpovu organizaciju, da rade u New Yorku, te je naredio imenovanje stečajnog upravitelja koji će upravljati raspuštanjem tvrtki.

Sudac je opisao kako su Trump, njegovi odrasli sinovi Donald mlađi i Eric, Trump Organization i drugi optuženici izmislili procjene i napuhali Trumpovu neto vrijednost kako bi odgovarali njihovim poslovnim potrebama.

"To je svijet mašte, a ne stvarni svijet", napisao je Engoron.

Sudac je također kaznio odvjetnike optuženih zbog iznošenja "besmislenih" pravnih argumenata.

Trump i ostali optuženici tvrdili su da nikada nisu počinili prijevaru i da su sporne transakcije bile profitabilne. Planiraju se žaliti na odluku Engorona.

James je tužila Trumpa u desetom mjesecu prošle godine tvrdeći da je lagao o vrijednosti imovine kako bi dobio bolje uvjete za bankovne kredite, odnosno poslovanje njegovih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:18