UMRO OD SRČANOG UDARA

U Kini kremiran ‘narodni premijer‘, zastave su spuštene na pola koplja, internet preplavljen izljevima tuge

Xi Jinping, šest članova Stalnog odbora Politbiroa Komunističke partije, kao i potpredsjednik Han Zheng odali su posljednju počast

Zastava spuštena na pola koplja na Trgu Tiananmen u Pekingu

 Ju Huanzong/Xinhua Via AFP

Kina je u četvrtak na pola koplja spustila nacionalnu zastavu na Trgu Tiananmen u Pekingu u jeku izljeva tuge na internetu u povodu kremacije bivšeg premijera Li Keqianga, poznatog kao "narodni premijer" zbog njegova zauzimanja za reforme i osjećaja za obične ljude.

Li, bivši ekonomist i proreformski čelnik koji je bio premijer 10 godina prije nego što se povukao u ožujku, umro je od srčanog udara u Šangaju prošloga petka. Imao je 68 godina.

"U znak sjećanja na druga Li Keqianga, zastave su spuštene na pola koplja na Trgu Tiananmen u glavnom gradu", objavili su državni mediji.

Na Lijevu sprovodu na groblju u Pekingu, gdje su pokopani visoki dužnosnici i nacionalni heroji, predsjednik Xi Jinping i njegova supruga, sa šest ostalih članova Stalnog odbora Politbiroa Komunističke partije, najvišeg stupnja političke moći u Kini, kao i potpredsjednik Han Zheng odali su posljednju počast.

Skupina je stajala u tišini i tri puta se naklonila, izvijestila je službena novinska agencija Xinhua.

Bivši predsjednik Hu Jintao poslao je vijenac kako bi izrazio sućut zbog Lijeve smrti, prenosi Xinhua.

Poruke za pokojnog premijera preplavile su platforme društvenih medija dok kineski građani oplakuju njegovu smrt. Mnogi odajući počast kažu kako će se sjećati Lija, dok su neki podijelili Lijeve fotografije i videozapise iz prošlosti s njegovim citatima.

Na popularnoj platformi društvenih medija Weibo, koja je ikonu "sviđa mi se" zamijenila cvijetom krizanteme koji simbolizira žalost na povezanim objavama, deseci tisuća ljudi ostavili su komentare opraštajući se od Lija na objavi kineske nacionalne televizije u četvrtak.

Li je bio glavna tema na Weibu. Hashtag za tugu zbog njegove smrti imao je 430 milijuna pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:41