LIJEČNICI OTKRIVENI

U Velikoj Britaniji 100 tisuća žena ilegalno je podvrgnuto brutalnom genitalnom sakaćenju: Neke od žrtava imale su samo 10 godina

Bivši supermodel, Waris Dirie, a danas UN-ova ambasadorica koja je glasno bori protiv takve prakse, osakaćena je dok je imala pet godina
 UN

U Velikoj je Britaniji 100 tisuća žena ilegalno podvrgnuto brutalnom genitalnom sakaćenju, a liječnici su istu proceduru nudili i desetogodišnjakinjama, piše The Guardian.

Istražitelji iz Sunday Timesa kažu kako su potajno snimili liječnika, stomatologa i praktičara alternativne medicine koji su bili voljni izvršiti sakaćenje ili dogovoriti operaciju. Liječnik i stomatolog su sve porekli.

Kirurško otklanjanje vanjskih genitalija i u nekim slučajevima i šivanje vaginalnog otvora u Velikoj je Britaniji ilegalno i povlači sa sobom kaznu i do 14 godina zatvora. Protuzakonito je i posredovanje pri sakaćenju.

Ova je procedura raširena diljem Afrike. Žrtve su rijetko pod anestezijom i često pate od dugotrajnih oštećenja i bolova.

Istražitelji kažu kako je svake godine više od 22 tisuće djevojaka u Britaniji, a čak do 6 tisuća onih u Londonu su u potencijalnoj opasnosti od ovog fatalnog postupka.

Policija je izvijestila kako je od 2008. godine zaprimila 166 prijave ljudi koji su se bojali da su u opasnosti od sakaćenja.

No, do sada, prema Sunday Timesu, u Britaniji još nitko nije bio osuđen za kazneno djelo. Novine dodaju kako su od 1980. samo dvojica liječnika izgubila dozvolu zbog sakaćenja.

Dobrotvornom društvu Forward, koji drži kampanju protiv genitalnog sakaćenja žena, procjenjuje kako je 100 tisuća žena u Britaniji već podvrgnuto skaćenju.

Bivši supermodel, Waris Dirie, a danas UN-ova ambasadorica koja je glasno bori protiv takve prakse, osakaćena je dok je imala pet godina.

"Ako netko zlostavlja bjelkinju, policija će doći i provaliti vrata. Ako pak zlostavlja crnkinju, za to nitko neće mariti. To je ono što ja zovem rasizmom", rekla je Dirie pozivajući javnost na obračun sa genitalnim sakaćenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:31