IRANSKA PRIJETNJA

Zapad lupio sankcije Iranu, sada odjednom povlači ručnu. Dva su ključna razloga: ‘Mogli bi se gadno naljutiti...‘

Strani diplomati sjatili su se u Izrael, apelirajući da se o reakciji na iranski napad na Izrael odlučuje hladne glave

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari (desno)

 Gil Cohen-magen/Afp

Strani diplomati pohrlili su u Izrael kako bi tamošnjoj vladi dali podršku u sukobu s Iranom, ali i apelirali da zadrže hladne glave u odlučivanju o reakciji na iranski napad na Izrael. Dok traju vijećanja o tome što dalje, diplomacija radi punom parom. Zapad izraelske "jastrebove" pokušava umiriti najavama o novim sankcijama za iranski režim.

Kao prvo, govori se o mjerama koje bi stvorile probleme iranskom programu za proizvodnju raketa i dronova. Drugi korak odnosi se na teheranske kapacitete prodaje nafte, što je glavni izvor financija režimu u Teheranu. Vjeruje se da bi te dvije mjere mogle udobrovoljiti izraelske desničare i pomoći premijeru Benjaminu Netanyahuu da posluša glavnog saveznika Sjedinjene Države i druge partnerske zemlje i maksimalno ublaži ili potpuno odustane od reakcije na subotnji napad Irana.

image

Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik zračnih snaga Iranske revolucionarne garde

Atta Kenare/Afp
image

Iranski vojnici na obilježavanju dana vojske u Teheranu, 17. travnja 2024.

Atta Kenare/Afp

Naime, desničari iz Netanyahuove vlade već zazivaju žestok odgovor dok iz Teherana stižu upozorenja da će se i na najmanji izraelski mig žestoko reagirati. Izraelski mediji pišu da međunarodna zajednica strahuje da bi izraelska osveta mogla zapaliti cijelu regiju, dovesti do rata od kojeg se najviše strahovalo, a to bi, zajedno s događajima u Gazi, moglo nagristi i međunarodnu podršku Izraelu nakon Hamasova napada 7. listopada. "Daljnje eskaliranje sukoba može samo produbiti nestabilnost u regiji. Ovo je trenutak za hladnu glavu", sažeo je britanski premijer Rishi Sunak stav Zapada u telefonskom razgovoru s Netanyahuom u utorak navečer.

Yellen: ‘Imamoalate, ali nećemo reći koji su‘

Iako je Izrael uspješno odbio neočekivano silovit iranski napad, mnoge analize već se bave izazovom koji "ohrabreni" Iran stavlja pred izraelske vojne planere. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u tom je kontekstu izjavio da SAD nastavlja "jačati i širiti uspješnu integraciju zračne raketne obrane te sustava ranog upozorenja diljem Bliskog istoka kako bi se smanjila učinkovitost iranskih raketnih i dronskih kapaciteta".

U srijedu su u zemlji bili šefica i šef diplomacije Njemačke i Ujedinjene Kraljevine, Annalena Baerbock i David Cameron, kako bi razgovarali s vodstvom. Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je da će SAD raditi na donošenju sankcija za "prekid iranskog zloćudnog i destabilizacijskog djelovanja". "Nećemo iznositi u javnost naše sankcijske alate", rekla je Yellen. "U raspravama koje se vode na stolu su opcije za prekid terorističkog financiranja Irana", poručila je Yellen, prenose izraelski mediji. Visoki izvor iz američkog Ministarstva financija otkrio je da se radi na pridobivanju pomoći Kine, partnera iz skupine G7 i drugih velikih svjetskih dobavljača u cilju umanjivanja sposobnosti Irana da nastavi izvoziti naftu i nabavljati mikroelektroniku potrebnu za dronove kojima se koristio za napade na Izrael i koje prodaje Rusiji.

image

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari (desno)

Gil Cohen-magen/Afp

Ministarstvo financija i State Department prethodno su već sankcionirali Iran pritiskom na njegove kapacitete za izvoz nafte. "Jasno je da Iran nastavlja izvoziti nešto nafte. Ali možda ima drugih načina da ih na tom polju pritisnemo, i to je svakako jedan od fokusa daljnjeg djelovanja, izjavila je Yellen.

Kini se ne bi svidjele sankcije na iransku naftu

Međutim, dio analitičara prognozira da Bidenova administracija vjerojatno neće nastojati pooštriti sankcije na izvoz iranske nafte zbog zabrinutosti oko velikog skoka cijena energenata te kako ne bi naljutila najvećeg kupca - Kinu.

Za Izrael bi sigurno puno značilo da se pod sankcije stavi Iranska revolucionarna garda, međutim zapadni izvori kažu da bi za to bili potrebni dokazi da je elitno krilo iranske vojske sudjelovalo u terorističkim aktivnostima.

image

Šef izraelske vojske Herzi Halevi

-/Afp
image

Sastanak izraelskog vojnog vrha u Tel Avivu

-/Afp

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da bi sankcije trebale odvući Izrael i Iran s ruba ponora. "Rat ne treba ni regiji, ni svijetu, ni stanovništvu Gaze", poručio je Borrell. Da je nužno povući ručnu, uvjeravao je i Anthony Blinken američku izraelsku dijasporu.

Izvor izraelskog portala Times of Israel u međuvremenu je rekao da "većina izraelskog tročlanog ratnog kabineta" želi "snažnu odmazdu". Međutim, jedan američki dužnosnik, podsjećajući da se tijekom vikenda Izrael obranio zahvaljujući pomoći niza saveznika i partnera, za američki portal Axios je rekao da SAD smatra da bi bilo "teško replicirati uspjeh od subote" i da to "Izraelci znaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:06