SLUŽIO U BOLNICI

Zatvoreni bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra u nedjelju izlazi iz zatvora

Kralj mu je zatvorsku kaznu od osam godina preinačio u godinu dana

Thaksin Shinawatra

 Lillian Suwanrumpha/Afp

Zatvoreni bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra bit će pušten 18. veljače, rekao je u subotu premijer Srettha Thavisin.

Thaksin Shinawatra je u bolničkom pritvoru od kolovoza, nakon dramatičnog povratka iz inozemstva nakon 15 godina samoizgnanstva u koje je otišao kako bi izbjegao zatvor zbog sukoba interesa.

Kralj mu je zatvorsku kaznu od osam godina preinačio u godinu dana nakon povratka, a odslužio je šest mjeseci u bolničkom pritvoru zbog nepoznatog zdravstvenog stanja.

Do sada nije bilo izvjesno kada će biti oslobođen, a 18. veljače je prvi dan njegovog ispunjavanja uvjeta za uvjetni otpust.

Odbjegli tajlandski bivši premijer u kolovozu je kročio na tajlandsko tlo prvi put od 2008., vrativši se iz egzila u zatvor samo nekoliko sati prije glasanja u parlamentu o osnivanju vlade.

Thaksin (74) se nakratko pojavio s članovima obitelji na terminalu privatnih zrakoplova u zračnoj luci u Bangkoku, smiješeći se i mašući stotinama pristaša, prije nego što je u policijskom konvoju odveden do Vrhovnog suda, a zatim u zatvor.

Taj milijarder i vođa populističke stranke Pheu Thai pobjegao je u inozemstvo 15 godina prije nego što je zatvoren zbog zlouporabe ovlasti, a dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula u puču, navodeći korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji što je on opovrgavao.

Njegov povratak potaknuo je raširene spekulacije da je Pheu Thai sklopio savez s bivšim neprijateljima u vojsci i establišmentu što mu je omogućilo da se sigurno vrati u domovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:09